Foto:

Veien til VM

Nylig møttes åtte av verdens absolutt beste sjakkspillere i Moskva. Anledningen var den sterke og prestisjefylte turneringen som avgjør hvem som får utfordre den regjerende verdensmesteren i en match. I 2013 skiftet turneringen format fra utslagsturnering til dobbel Berger (alle møter alle to ganger, en med hvit og en med sort). Mange av oss husker hvordan både Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik tapte i siste runde i 2013 og endte på like mange poeng, men Carlsen snek seg foran på flest seire. Året etterpå var turen kommet til Viswanathan Anand, som gjorde forhåndstipsene til skamme ved å gå ubeseiret gjennom turneringen som den første siden Tigran Petrosian i 1962. Anand vant tre partier, og endte dermed på 8.5/14 poeng, det samme som Carlsen og Kramnik året tidligere.

Til årets turnering hadde mange sine forhåndsfavoritter, men gjennomgangsmelodien før turneringen var at denne var tidenes jevneste, og hvem som helst kunne vinne. Anand var den første spilleren som ble klar, siden en spiller som taper en VM-match får friplass i neste kandidatturnering. Deretter fulgte de to amerikanerne Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura, som tok de to øverste plasseringene i Grand Prix-turneringene sammenlagt. Russland hadde også to spillere med, siden Sergey Karjakin og Peter Svidler kom til finalen i World Cup, en stor utslagsturnering som tidligere har blitt arrangert i Tromsø. Veselin Topalov og Anish Giri, som på hver sin måte virket som farlige outsidere, kvalifiserte seg på grunnlag av rating, mens Levon Aronian fikk den siste plassen som arrangørens «wild card».

Som sist åpnet Anand med hvitseier i første parti, og mange, inkludert undertegnede, begynte å ane konturene av en tredje VM-match mellom Carlsen og Anand i det fjerne. Etter hvert ble inderen hentet av Karjakin og Aronian, og disse tre lå på et tidspunkt i delt ledelse. Samtidig hadde Nakamura og Topalov begge fått en vanskelig start, mens de øvrige spillerne stort sett spilte remis. Senere i turneringen falt Aronian og Anand litt bakpå, mens Fabiano Caruana begynte å vinne partier, og i partiet mot Peter Svidler i nest siste runde fikk amerikaneren en kjempesjanse til å ta ledelsen. I et sluttspill med konge, tårn og løper mot konge og tårn hadde Caruana flere sjanser til å vinne, men måtte ta til takke med remis.

Før siste runde lå Caruana og Karjakin i delt ledelse på poeng, og oppsettet var slik at disse to møttes i siste runde. Dermed var det bare disse to som fortsatt hadde muligheten til å vinne turneringen. Sergey Karjakin hadde ikke bare fordelen av å ha hvit, men hadde også tiebreakreglene på sin side, forutsatt at Anand ikke slo Svidler med sort. I praksis betød det at Karjakin kunne klare seg med remis, mens Caruana måtte vinne med sort. Her er det avgjørende partiet fra årets VM-kvalifisering:

1.e4 c5 2.Sf3 Sc6

Som nevnt i spalten fra forrige utgave er Siciliansk forsvar et utmerket valg i situasjoner hvor man trenger en seier med sort. Det er noe mer risikabelt enn 1…e5, som Caruana vanligvis spiller, men denne gangen tar han sjansen. Kanskje har han lært noe fra forrige VM-syklus, da han i 2013 tok en ganske tidlig remis i siste runde av Grand Prix-turneringen i Paris, selv om en seier hadde gitt ham plass i kandidatturneringen i 2014.

3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 d6 6.Lg5 e6 7.Dd2 a6 8.O-O-O Ld7 9.f4 h6

Spalte 24 diagram 1

Vanligvis har folk brukt å spille b5 med en gang her, men den kinesiske elitespilleren Li Chao har hatt gode resultater ved å legge inn h6 først. På pressekonferansen etter partiet sa Caruana at han hadde forberedt seg ved å studere partiene til Li Chao.

10.Lh4 b5 11.Lxf6 gxf6

Sort bør ikke ta med dronningen. Varianten 11… Dxf6 12. e5! dxe5 13. Sdxb5! ser veldig ubehagelig ut, med trusler som Dxd7 og Sc7.

12.f5 Db6 13.fxe6 fxe6 14.Sxc6 Dxc6 15.Ld3 h5 16.Kb1 b4 17.Se2 Dc5 18.Thf1 Lh6 19.De1 a5

Spalte 24 diagram 2

Caruana har i alle fall oppnådd en ubalansert stilling med sort, og har mye å spille på. De tre sentrumsbøndene er sterke, og sort har dessuten løperparet, som kan bli en avgjørende fordel i et langt parti. Datamaskinen foretrekker hvit, men for mennesker er dette en stilling med sjanser til begge sider.

20.b3 Tg8 21.g3 Ke7 22.Lc4 Le3 23.Tf3 Tg4 24.Df1 Tf8 25.Sf4 Lxf4 26.Txf4 a4 27.bxa4 Lxa4 28.Dd3 Lc6 29.Lb3 Tg5 30.e5 Txe5

Spalte 24 diagram 3

Hvit ofrer den isolerte sentrumsbonden. Dette frigjør brikkene, men samtidig er det snakk om en bonde. Hvit må spille presist for at sort ikke skal få fordel, og de sorte bøndene i sentrum begynner å se veldig skumle ut.

31.Tc4 Td5 32.De2 Db6 33.Th4 Te5 34.Dd3 Lg2 35.Td4 d5 36.Dd2 Te4?!

Spalte 24 diagram 4

Modig og ambisiøst av sort, men dessverre et feiltrekk. Hvit har bare ett eneste svartrekk som ikke gir sort en klar fordel, men til gjengjeld er dette et trekk som vinner for hvit, og Karjakin finner det:

37.Txd5!! exd5 38.Dxd5 Dc7 39.Df5 Tf7 40.Lxf7 De5 41.Td7+ Kf8 42.Td8+

Spalte 24 diagram 5

I denne stillingen må sort ofre dronningen for å hindre øyeblikkelig matt, men selv dette utsetter bare matten med noen trekk. Caruana ga opp, og med det var Sergey Karjakin vinner av årets VM-kvalifisering. I november møtes han og Magnus Carlsen til VM-match i New York, så det er bare å begynne å glede seg.

Månedens nøtt:

Spalte 24 diagram 6

Hvit er i trekket. Er stillingen vunnet, remis eller tapt for hvit? Send svar med begrunnelse til sst067@post.uit.no innen 1. mai, og vær med i trekningen av fine premier.

Forrige måneds vinner er Tor Arne Heim Andberg.

Tekst: Simon Steinnes

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail