Foto:

Vårsjakken i Tromsø

Helga i månedsskiftet april-mai ble Vårsjakken arrangert på The Edge i Tromsø. Turneringen ble spilt som en kombinasjon av hurtigsjakk og langsjakk, en turneringsform som har blitt stadig mer populær den siste tiden. For rustne spillere kan det være en fordel å kunne spille noen runder hurtigsjakk før man kaster seg med hodet først inn i tunge langsjakkpartier, og undertegnede vurderte i det lengste å melde seg på selv.

I gruppe A var Espen Forså og Johannes Kvisla to av de største favorittene. Begge er representanter for den knallsterke 1990-årgangen, som også Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer er en del av. Pål Røyset var nummer tre på listen over de høyest ratede spillerne i turneringen, og rett bak kom tre blad Machlik, som nok alle hadde ambisjoner om å blande seg inn i tetstriden. Allerede første spilledag fikk vi se en av forhåndsfavorittene tilsynelatende hektet av kampen om turneringsseier, da Johannes Kvisla tapte to av sine tre hurtigsjakkpartier. Pål Røyset satte standarden for hurtigsjakken med tre poeng av tre mulige, og fikk dermed et utmerket utgangspunkt før langsjakken. De øvrige favorittene gikk gjennom hurtigsjakkdelen uten tap, men avga poeng i form av remis.

Neste dag fortsatte Røyset det gode spillet, og med remis og seier mot Edit og Monika Machlik økte han ledelsen til resten av feltet med nok et halvpoeng. En ledelse på et helt poeng er imidlertid ikke en trygg ledelse hvis du skal opp mot din nærmeste konkurrent i neste parti, noe som vi også fikk se i partiet mellom Levon Aronian og Magnus Carlsen i nest siste runde av Norway Chess i år. Denne gangen var det Espen Forså som hadde muligheten til å ta Pål Røyset igjen med en seier, og Forså gjorde nettopp det. Partiet finnes på tromsosjakk.no, kommentert av Sven Wisløff Nilssen.

Espen Forså fulgte opp med å vinne partiet i syvende runde, mens Pål Røyset gikk på en uventet smell mot Endre Machlik og tapte sitt andre parti for dagen. Det er tøft å spille dobbelrunder, for taper man det første partiet, rekker man ikke alltid å riste det av seg før neste parti. Espen Forså kom dermed på førsteplass i turneringen, med Endre Machlik et halvt poeng bak. På tredjeplass kom Johannes Kvisla, som hentet seg inn på imponerende vis med fire seire av fire mulige i langsjakken.

I gruppe B var det en annen Espen som sto øverst på listen over Utropias forhåndsfavoritter. Spillere som Torbjørn Valvåg og Mathias Schouten er definitivt på vei oppover, og et par av spillerne på lista var ukjente størrelser for Utropias utsendte, men ivrige lesere husker kanskje at Espen Klævik-Pettersen kom på andreplass i det første og hittil eneste Bodegamesterskapet i lynsjakk, bare slått av Ole Jakob Hegelund, som Espen for øvrig slo i innbyrdes oppgjør. Espen, som stortrives i stillinger preget av taktikk, angrep og det han selv beskriver som «sambasjakk», har likevel tatt grep for å bli en mer komplett spiller. Som Pål Røyset gikk også Espen gjennom hurtigsjakken med tre poeng av tre mulige, og da han skulle spille sitt første langsjakkparti i turneringen dagen etterpå, møtte han en annen av Cafe Bodegas erfarne ringrever:

Espen Klævik-Pettersen – Kristian Hansen Schmidt

  1. d4 Sf6 2. c4 e5?!

Et friskt trekk som inviterer til Budapest-gambit. Mer fornuftige trekk for sort er e6, g6 eller c6. Espen velger å la bonden være i fred, men sort får raskt et lite initiativ.

  1. d5 Lb4+ 4. Ld2 De7 5. Dc2 c6 6. e4 O-O

Spalte 25 diagram 1

Stillingen er original, men jevn, og begge sider har ting å spille på. Sort har en tryggere konge og et lite utviklingsforsprang, men hvit har sentrum.

  1. Sf3 Lc5 8. Le2 d6 9. O-O h6? 10. Sc3 a6?

Dette går nok litt for tregt. Selv om stillingen har en ganske lukket karakter, er det tvilsomt om sort kan ta seg tid til luksustrekk som dette.

  1. a3 Sg4? 12. h3 Sf6

Sort har spilt litt planløst ut av åpningen, og hvit har nå en klar fordel. Sort har visse utviklingsproblemer på dronningfløyen, og hvit har fortsatt sentrum.

  1. b4! La7 14. Tfc1 Sh5 15. b5 f5 16. Tab1 fxe4??

Spalte 25 diagram 2

Vi ser et typisk tema der sort angriper på kongefløyen samtidig som hvit kjører på med bøndene på dronningfløyen, og stillingen ser litt ut som kongeindisk, selv om sortfeltsløperen står på a7. Det siste trekket til sort var ikke så godt, siden det gir hvit e4-feltet og farlig spill på dronningfløyen og i sentrum. En bedre ide hadde vært å avklare stillingen på dronningfløyen med cxb5.

  1. Sxe4 axb5 18. cxb5??

Hvit mister tråden et øyeblikk. Hvit vinner etter 18. dxc6!!, og etter for eksempel 18… Sxc6 19. cxb5! Sd4 20. Sxd4 Lxd4 ser vi at springeren på h5 henger. Sort har andre mulige trekk som 18… bxc6, 18… Sf4 og 18… Sf6, men hvit for vinnende fordel mot alle disse tre.

18… cxd5 19. Sxd6?!

Spalte 25 diagram 3

Nå har plutselig stillingen snudd til at sort står til vinst. Dronningen kan bare ta springeren. Det kan se ut som at hvit har stolt på at trekk som Lb4 og b6 er nok til å hindre sort i å ta springeren, og det kan se ut som at sort også stoler på det, i det han spiller et angrepstrekk som utnytter bindingen på f-bonden:

19… Sg3?! 20. Lb4! Sxe2+ 21. Dxe2 Df6 22. Sxc8 e4

Hvit bytter det han kan, og e4 er ikke farlig. Nå står hvit til vinst.

  1. Lxf8 exf3 24. Dxf3 Dxf8 25. Dxf8+ Kxf8 26. b6!

Et elegant trekk som har ligget i luften en stund.

26… Sc6 27. bxa7 Txc8 28. Txc6! bxc6 29. Tb8!

Spalte 25 diagram 4

Hvit fremtvinger tårnbytte og bonden går inn. Sort ga derfor opp i denne stillingen.

Videre i turneringen spilte Espen fortsatt skarpt. Han holdt et tilsynelatende ubehagelig sluttspill mot comebackmannen Hauk Are Kristiansen, slo det unge talentet Mathias Schouten i et veldig skarpt parti og avsluttet med remis mot Remi Jakobsen i et parti der begge hadde fordel i løpet av partiet.

Med det landet Espen Klævik-Pettersen på 6/7, et halvt poeng foran Hauk Are Kristiansen på andreplass og et helt poeng foran Kristian Hansen Schmidt på tredje. Forhåpentligvis får vi se alle tre i Landsturneringen som spilles her i Tromsø til sommeren. Meld deg på!

Månedens nøtt

Spalte 25 diagram 5 ny

Sort trekker og vinner.

Send trekkforslag med begrunnelse til sst067@post.uit.no innen 1. september 2016, og vær med i trekningen av fine premier.

Forrige måneds vinner er Jørgen Aarmo Lund.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail