Foto: Olga Shavrina

Tromsøsjakken 2016

Helga 23. til 25. september ble Tromsøsjakken arrangert i Forskningsparken i Tromsø. Turneringen ble spilt i to grupper, med tre runder hurtigsjakk etterfulgt av fire runder langsjakk. Begge gruppene besto av en god blanding av Tromsøspillere og utenbys besøkende.

I A-gruppa var den store favoritten Joachim B. Nilsen, som endte på en sterk femteplass under Landsturneringen i Tromsø i sommer. Som turneringens eneste spiller med over 2400 i internasjonal rating var det av mange forventet at han skulle ta en grei førsteplass, men det manglet ikke på kvalifiserte outsidere. Med seg sørfra hadde Joachim både Johannes Kvisla og Pål Morten Andreassen, som begge kunne blande seg med i tetstriden, og blant Tromsøspillerne var kanskje Pål Røyset det fremste hjemmehåpet, etterfulgt av en rekke unge talenter.

Etter to seire og en remis i hurtigsjakken fulgte Joachim B. Nilsen opp med fire strake seire i langsjakken, og tok en klar seier i A-gruppa, et helt poeng foran nestemann. Andreplassen gikk til Pål Morten Andreassen, mens Christian Grundekjøn endte opp som beste Tromsø-spiller på tredjeplass. Grundekjøn gjorde mye av jobben på første spilledag, og var den eneste som fikk 3/3 i hurtigsjakken, men fikk det tøft i langsjakken.

I B-gruppa var forhåndsfavoritten Amir Keadana, som hadde siktet seg inn på førsteplassen og den medfølgende pengepremien på 1500 kroner. Undertegnede hadde også meldt seg på i B-gruppa, og var en av de fremste utfordrerne, sammen med Bodegafantomet Kristian H. Schmidt, det unge talentet Torbjørn Valvåg og et par spillere utenbysfra.

Etter første spilledag lå undertegnede i delt ledelse på 2.5 av 3 poeng, sammen med Amir Keadana. Begge hadde vunnet de to første rundene, og møttes i tredje runde, med remis som resultat. I fjerde runde, den første med langsjakk, var Utropias sjakkspaltist satt opp til å møte Kristian H. Schmidt, og det ble et begivenhetsrikt parti.

Simon Steinnes – Kristian H. Schmidt

  1. d4 Sf6 2. Sf3 e6 3. Lf4 c5!

Dette trekket legger press på hvits sentrum, og er tidvis ubehagelig å møte når man spiller Londonsystemet med hvit.

  1. e3 Le7 5. c3 Sh5? 6. Lg3 b6 7. Sbd2 Lb7 8. Ld3 g5?

spalte-28-diagram-1

Her overser hvit direkte vinst. Etter 9. Le5!! finnes det ikke noen god måte å forsvare den sorte kongefløyen på. Etter 9… f6 kan hvit spille Sxg5!, og springeren på h5 henger. Hvit valgte i stedet et mindre godt trekk.

  1. Lxb8? Dxb8 10. O-O g4 11. Se5 f5 12. e4 Sf4 13. Lc2? Dc7

Etter 13. Lb5 er det vanskelig å se hvordan sort skal kunne forsvare d7.

  1. Te1 h5 15. f3 Tg8 16. g3 Sh3+

spalte-28-diagram-2

Det er vanskelig å vurdere om springeren står godt eller dårlig på h3. På den ene siden kan den være utsatt for å bli fanget, og generelt står springere ganske dårlig på randen av brettet, men den har en utpost i nærheten av den hvite kongen, og kan fort bli en del av et mattangrep.

  1. Kg2 O-O-O 18. exf5 h4 19. fxe6 d6?

Sort velger å la bonden på e6 være, men nå står hvit til vinst. Selv om sort har mange brikker som peker på den hvite kongen, lar stillingen seg forsvare, og den hvite bonden på e6 er farlig.

  1. Sf7 Sg5 21. Sxg5 Txg5

spalte-28-diagram-3

Å ta tårnet på d8 ville nok ha vært i grådigste laget. Hvit fjerner i stedet en av sorts angrepsbrikker. Videre planlegger hvit å fremprovosere d5, for på den måten å stenge den sorte løperen ute fra angrepet mot kongen.

  1. Le4 d5 23. Ld3 gxf3+ 24. Dxf3 Tf8 25. De3 hxg3 26. Sf3 gxh2+

Hvit slår ikke bonden på h2 direkte, men fjerner først tårnet på g5, og bruker deretter bonden på h2 som et beskyttende skjold. Noen ganger kan en fiendlig bonde være den beste forsvarsbrikken du kan tenke deg, siden motspilleren ikke har noen god måte å fjerne den på.

  1. Sxg5 Tg8 28. Kh1 Lxg5 29. De5 De7

spalte-28-diagram-4

Her har hvit oppnådd alt han kunne ønske seg. Hvit ligger over i materiell, angrepet på kongen er over og bonden på e6 går snart inn. Nå mangler det bare å få tårnene i spill.

  1. Tf1 Tg7 31. Tf5 c4 32. Lc2 Lc6 33. Taf1 Lh4 34. Tf7 Txf7 35. Txf7 Dd8 36. e7 Dd7 37. Lf5

spalte-28-diagram-5

Løperen spidder dronningen og kongen, og sort valgte derfor å gi opp.

Amir Keadana vant også sitt parti i fjerde runde, og dermed var det fortsatt likt i tet etter fire runder. I femte runde fortsatte Amir å vinne, mens undertegnede ble holdt til remis av Per Fredrik Holand fra Bodø. Det samme skjedde i sjette runde, denne gangen mot Idar Evenstad fra Harstad, som forsvarte seg godt i et langt parti. Amir kunne avslutte med en enkel remis med hvit, og vant med det turneringen. Utropias sjakkspaltist tok andreplassen med seier i siste runde, mens Per Fredrik Holand kom på tredjeplass med halvannet poeng ned til fjerdemann. Fullstendige resultatlister for begge grupper finner du på hjemmesidene til Tromsø Sjakklubb, tromsosjakk.no.

Månedens nøtt:

spalte-28-diagram-6

Sort trekker og vinner.

Send trekkforslag med begrunnelse til sst067@post.uit.no innen 1. november 2016, og vær med i trekningen av fine premier.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail