Foto:

Tid og tidspress

Sjakkspalten

Text: Simon Steinnes

Enhver sjakkspiller vil før eller senere oppleve at tiden ikke strekker til. Enten man spiller lynsjakk med en kompis på Café Bodega eller har tenkt seg inn i tidsnød i en sjakkturnering, ser man ganske ofte at det er mindre tid på klokka enn det man trenger for å finne ut hvilket trekk man vil spille. Det leder ofte til stress og dårlige avgjørelser, slik følelsen av å ha dårlig tid også gjør i andre sammenhenger. Samtidig er det behagelig å ha mer tid på klokka enn det motstanderen har, og mange spiller bevisst på å presse motspilleren like mye på klokka som på brettet. I januar i år fikk vi se Magnus Carlsen gjøre nettopp dette mot nederlenderen Loek van Wely i Tata Steel-turneringen.

Spalte 22 diagram 1

Vi kommer inn i partiet etter at van Wely har spilt bonden til f3 i trekk 23. Begge spillerne har brukt mye tid i åpningen og det tidlige midtspillet, og frem til trekk 40 har Carlsen litt over 30 minutter og van Wely bare ti. Det var nok på grunnlag av dette at sort valgte sitt neste trekk:

23…Dg5!

Magnus Carlsen lar rett og slett springeren stå i slag, men til gjengjeld oppnår han å vinne en bonde, ødelegge hvits bondestruktur og sette i gang et farlig angrep. Objektivt er nok ikke trekket det beste, men stillingen er komplisert og sort gir hvit vanskelige oppgaver å løse. I praktisk spill har sort gode vinstsjanser, spesielt med tanke på tiden.

  1. fxg4 Txd4! 25. Ke1 De5 26. Se2 Txg4 27. e4 Txg2??

Spalte 22 diagram 2

Å ta bonden var litt for grådig. Sort kan ikke tillate dronningsjakken på h6.

  1. Dh6+ Kf6 29. Tc3?

I tidsnøden mister hvit tråden. Vinstvarianten var 29. Dh4+! g5 30. Dh3 og sort kan ikke redde tårnet på g2, men på dette tidspunktet hadde van Wely bare ett minutt igjen på klokka. Nå er stillingen balansert igjen, og med så lite tid på klokka i en fortsatt komplisert stilling er det bare et spørsmål om tid før nederlenderen gjør en avgjørende feil.

29… Td8 30. Dh3 Dg5 31. Tf1+ Kg7 32. Df3 Td7 33. Tf2 Tg4 34. Sf4 Dh4 35. Le2?

Der kom den, og nå er van Vely i trøbbel.

35… Tg1+! 36. Lf1 Kg8?! 37. Se2? Txf1+! 38. Kxf1 Td1+! 39. Kg2 Lxe4

Spalte 22 diagram 3

Sort vinner dronningen, og hvit ga opp. Med det fikk Carlsen sin første seier i turneringen etter fire remispartier i de fire første rundene, og tok over ledelsen med seire mot Evgeny Tomashevsky og Pavel Eljanov i de to neste rundene. Sluttresultatet ble fem seire, åtte remiser, ingen tap og et helt poeng ned til nærmeste konkurrent.

For å få en tidsfordel på klokka må man naturligvis bruke mindre tid enn motspilleren, men det er ikke alltid tilrådelig å spille fort uten annen hensikt enn å spille fort. Det finnes likevel ting man kan gjøre for å bli mer effektiv. Mange venter bare på motspillerens trekk når man selv ikke er i trekket, men denne tiden kan man godt bruke selv. Mikhail Botvinnik, som var verdenmester på midten av 1900-tallet, skal ha sagt at han brukte motspillerens tid til å vurdere stillingen, legge planer og forestille seg hvorden han best kunne forbedre brikkenes plassering på generelt grunnlag. Dermed kunne han bruke mer av sin egen tid på andre ting, først og fremst variantregning, og dette er for så vidt ganske vanlig praksis i dagens sjakkverden.

En mer direkte måte å gjøre dette på er rett og slett å regne på motspillerens trekk mens han eller hun tenker. Det tar ikke lang tid å finne en håndfull fornuftige trekk for motspilleren, og da kan man prøve å finne det beste svartrekket til hvert av disse. Hvis motspilleren til slutt spiller et trekk du allerede har regnet på, kan det godt hende at du ikke trenger å bruke av din egen tid. Selv hadde jeg gleden av å spille et slikt parti for omtrent et år siden.

Spalte 22 diagram 4

Etter litt unøyaktig åpningsspill fra hvit har undertegnede fått en ganske behagelig stilling med sort etter bare syv trekk, og i denne stillingen bestemte jeg meg for å regne på noen av trekkene som hvit kan ha lyst til å spille. Det mest naturlige ville kanskje være å rokere, så jeg begynte å se på gode svar på det. Ganske fort så jeg en kombinasjon der sort vinner en bonde, og da min motspiller bestemte seg for å rokere, hadde jeg allerede svartrekket klart.

  1. 0-0? Lxf3! 9. Lxf3 Ld4!

Spalte 22 diagram 5

Poenget. Hvis hvit hadde spilt for eksempel c3, Sc3 eller Sbd2 i sitt åttende trekk, hadde stillingen fortsatt vært ganske jevn, men nå angriper løperen to bønder som ikke er tilstrekkelig beskyttet, og hvit kan bare redde en.

  1. c3 Lxe5 11. Da4!?

Dette trekket innebærer en trussel om å vinne offiser, siden springeren på c6 er bundet og dermed ikke beskytter løperen på e5. Etter det naturlige 11… Sf6 kommer Lxe5, og hvit vinner. Sort valgte derfor å slå løperen med en gang.

11…Lxf4 12. Dxf4 Sf6 13. Sd2 0-0

Spalte 22 diagram 6

Sort har fullført utviklingen, ligger en sunn bonde over, har god kontroll over sentrum og vant etter 48 trekk.

Månedens nøtt

Spalte 22 diagram 7

Hvit trekker og holder remis. Send inn svaret med navn til sst067@post.uit.no innen 1. mars. Vinneren publiseres i neste utgave.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail