Foto:

Sjakk-OL i Baku

To år etter at Tromsø arrangerte sjakk-OL, har turen kommet til Baku i Aserbajdsjan. Byen ved det Kaspiske Hav har gitt sjakken flere storheter, som Teimour Radjabov og Garri Kasparov. Førstnevnte spiller på førstelaget til Aserbajdsjan, som nok aldri har hatt bedre sjanser til å ta sin første medalje i et sjakk-OL. Sammen med Shakhriyar Mamedyarov leder han hjemmelaget, som siden forrige OL har hentet inn en forsterkning i form av Arkadij Naiditsch fra Tyskland. Naiditsch huskes nok best for partiet mot Carlsen under OL i Tromsø, da Norges førstebordsspiller gikk på et overraskende tap.

Magnus Carlsen er også med i år, og leder det som kanskje er Norges yngste OL-lag gjennom tidene. Jon Ludvig Hammer på andrebord er med sine 26 år lagets eldste spiller, mens Aryan Tari på tredjebord er yngst med sine 17. Fjerdebord og reserve fylles av Frode Urkedal og Nicolai Getz, som begge deltok i Landsturneringen i Tromsø i sommer, der begge endte på noe skuffende 50%. Vinneren av Landsturneringen, Johan Salomon, mistet reserveplassen fra EM til nettopp Nicolai Getz, og Torbjørn Ringdal Hansen var også et hett navn i diskusjonen om reserveplassen. Det er i alle fall opp til Getz selv å bevise at han fortjener plassen på laget.

Torbjørn Ringdal Hansen endte likevel med å dra til Baku. Stormesteren er trener for damelaget, som er en god blanding av erfarne veteraner og sterke ungdommer. Sheila Barth Sahl, Olga Dolzhikova og Ellen Hagesæther er alle født på syttitallet, mens Tromsø-tvillingene Edit og Monika Machlik er født i 1997. De to yngste spillerne er fjerdebord og reserve, men har så langt vist seg å være utmerkede poengplukkere for Norge. I skrivende stund er tre av elleve runder spilt, og damelaget står med klare seire mot Barbados og Skottland, og et knepent tap mot knallsterke USA. Edit har spilt alle tre rundene, og står med to seire og en remis, mens Monika, som sto over mot USA, har vunnet begge sine partier. I tredje runde slo Edit grundig knockout på motspilleren fra Skottland:

Edit Machlik – Joy Durno

  1. d4 Sf6 2. c4 c5 3. d5 e6

spalte-27-diagram-1

Dette er moderne Benoni, et skarpt og tveegget forsvar mot 1. d4. Sort får ofte spill på dronningfløyen, men kan fort bli overkjørt i sentrum.

  1. Sc3 exd5 5. cxd5 d6 6. e4 g6 7. f4 Lg7 8. e5 dxe5 9. fxe5 Sfd7

spalte-27-diagram-2

Hvit søker å oppnå noe konstruktivt med bøndene på d5 og e5, mens sort gjerne vil underminere hvits sentrum. I denne typen stillinger avhenger mye av om disse bøndene er sterke angripere eller sårbare angrepsmål.

  1. e6 fxe6 11. dxe6 De7 12. Sd5 Dxe6+ 13. De2 Dxe2+ 14. Lxe2 Le5?

spalte-27-diagram-3

Her kan det ha vært nødvendig å ofre materiell for aktivitet. Teksttrekket stopper trusselen Sc7+, men hvit får en stor fordel i form av mer aktive brikker og konkrete trusler. Datamaskinen angir 14… Sa6 som bedre, men overraskende nok er 14… O-O førstevalget. Etter 15. Sc7 Sb6 16. Sxa8 Sxa8 har sort en bonde for kvaliteten, og hvit har ikke lenger de samme truslene som før.

  1. Sf3 Ld6 16. Lh6!

Utvikler den siste lette offiseren og dekker viktige felt på den sorte kongefløyen.

16…Sc6 17. O-O-O Sde5 18. Lg7 Tf8 19. The1 Kf7 20. Lxe5 Sxe5 21. Sxe5+ Lxe5 22. Lc4 Lxh2??

spalte-27-diagram-4

Plukker en bonde, men tillater hvit å tvinge matt. Stillingen var nok uansett ikke til å redde.

  1. Te7+

Sort ga opp på grunn av 23… Kg8 24. Sf6+ Kh8 25. Txh7#.

Når du leser dette er sjakk-OL i Baku sannsynligvis over for lenge siden, og kanskje har en eller flere av de norske spillerne levert overraskende og imponerende prestasjoner. I neste spalte vil vi oppsummere turneringen og se litt nærmere på hva som skjedde, dersom det ikke skjer noe mer spennende på hjemmefronten før den tid. Det ryktes nemlig at Tromsøsjakken skal spilles siste helg i september.

Månedens nøtt:

 

spalte-27-diagram-5

Hvit trekker og vinner.

Send trekkforslag med begrunnelse til sst067@post.uit.no innen 1. oktober 2016, og vær med i trekningen av fine premier.

 Text: Simon Steinnes

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail