Foto: Wikimedia Commons

Landsturneringen 2016

Tekst: Simon Steinnes

Mens de fleste av studentene ved UiT nøt en velfortjent ferie, eller kanskje hadde en sommerjobb for å spare opp penger til neste semester, ble årets Landsturnering arrangert i Tromsø. Sist gang denne turneringen ble arrangert på rett side av Polarsirkelen var i 1996, da den ble spilt i Alta. Landsturneringen er en turnering som arrangeres hver sommer, og samler spillere i alle aldre og på alle nivåer, fra nybegynnere til landslagsspillere. Disse ytterpunktene spiller selvfølgelig ikke i samme klasse: man har hele syv ulike klasser rangert etter spillestyrke (klasse 5, 4, 3, 2, 1, Mester og Elite), samt aldersbestemte klasser i begge ender av skalaen. Dette sikrer at man bare spiller mot spillere i nærheten av ens eget nivå.

Blant det brede publikum er det alltid Eliteklassen som tiltrekker seg mest oppmerksomhet. I år var den uten de aller sterkeste spillerne i Norge; både Magnus Carlsen (#1), Jon Ludvig Hammer (#2), Simen Agdestein (#3) og Aryan Tari (#4) glimret med sitt fravær, men de to neste på listen over Norges høyest ratede spillere, Frode Urkedal og Kjetil A. Lie, var med. Disse måtte finne seg i å ha et ganske stort favorittstempel, spesielt med tanke på formen Urkedal hadde vist så langt i år. Etter åtte av ni runder lå likevel fem spillere i delt ledelse med 5.5/8, og Urkedal var ikke blant dem. Det var imidlertid Kjetil A. Lie, sammen med Rune Djurhuus, Johan Salomon, Frode Elsness og Joachim B. Nilsen, og spørsmålet om hvem som ville vinne mesterskapet var dermed svært uklart før siste runde. Den siste spilledagen hadde Salomon hvit mot Nilsen, Lie hadde hvit mot Elsness og veteranen Djurhuus hadde sort mot det unge talentet Johan-Sebastian Christiansen, som lå et halvt poeng bak de fem i tet. Det var i realiteten disse seks som kjempet om pallplassene.

Johan Salomon – Joachim B. Nilsen

  1. Sf3 c5 2. e4 d6

Spalte 26 diagram 1

Spillerne når Siciliansk forsvar på en litt uvanlig måte. Salomon er ikke interessert i å spille hovedvariantene, og velger en litt uvanlig fortsettelse i hvits tredje trekk.

  1. c3 Sf6 4. Le2 e6 5. O-O Le7 6. Te1 O-O 7. Lf1 b6 8. d4 La6 9. Lxa6 Sxa6

Spalte 26 diagram 2

Dette er et vanlig avbytte. Sort blir kvitt en mindre god løper, men med springeren stående på a6 kan hvit fort få et overtak i sentrum.

  1. De2 Dc8 11. Lg5 h6 12. Lh4 Te8 13. Sbd2 d5

Spalte 26 diagram 3

Sort forsøker å avklare situasjonen i sentrum. Kommer hvit til å slå, gå frem med e-bonden eller foreta seg noe annet?

  1. e5 Sh7 15. Lxe7 Txe7 16. Sf1 cxd4 17. Sxd4 Sc5 18. Sg3 Da6 19. Dg4 Dd3?

Spalte 26 diagram 4

Frem til nå har stillingen vært litt bedre for hvit, men sorts siste trekk var en alvorlig feil. Nå tillater sort at hvit hopper inn på f5 med begge springerne, og truer matt på g7 og tårnet på e7 samtidig.

Et bedre alternativ var 19… Sf8, som stopper de direkte angrepstruslene til hvit. Det sies at man aldri kan bli matt med en springer på f8, og selv om dette nok må sies å være en stor overdrivelse, er det noe i det.

  1. Sgf5 exf5 21. Sxf5 1-0

Sort kan som sagt ikke forsvare tårnet på e7 og matten på g7 samtidig, og valgte dermed å gi opp. Sort kan prøve 21… Kf8, men etter 22. Dxg7+ Ke8 23. Dg8+ Kd7 kan hvit plukke opp springeren på h7.

De to øvrige partiene i toppen endte også med hvitseier, og dermed kom Johan Salomon og Kjetil A. Lie på delt førsteplass med 6.5/9. Salomon hadde best kvalitet, en poengsum som beregnes ut fra hvordan ens motstandere har gjort det i turneringen, og fikk dermed turneringens gjeveste tittel: Norgesmester 2016. På tredjeplass kom Johan-Sebastian Christiansen.

Tromsø hadde også flere spillere som kunne være veldig fornøyde med årets turnering. Blant dem var Gunnar Berg Hanssen, som med sin andreplass i Mesterklassen er kvalifisert til neste års Eliteklasse, og de to unge spillerne Endre Machlik og Mads Vestby-Ellingsen, som vant to av de aldersbestemte klassene. Undertegnede har hatt gleden av å møte alle tre i langsjakk, og kan skrive under på at de slett ikke er enkle motstandere.

Månedens nøtt:

Siden Utropia ikke har mottatt noen svar på forrige utgaves nøtt, publiseres denne en gang til:

Spalte 26 diagram 5

Sort trekker og vinner.

Send trekkforslag med begrunnelse til sst067@post.uit.no innen 1. september 2016, og vær med i trekningen av fine premier.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail