Foto:

Lagsjakk

Forrige måned ble EM i lagsjakk arrangert i Reykjavik på Island. Vent litt, tenker du kanskje, sjakk er vel ikke en lagsport? Det er for så vidt riktig. Når man spiller sjakk, er det en selv som er ansvarlig for hva som skjer i ens eget parti. Det man gjør, er at flere spillere (vanligvis fire eller seks) spiller hvert sitt parti mot en spiller på motstanderlaget. Når alle partiene er over, legges poengene sammen, og det laget med flest poeng har vunnet matchen.

Disse momentene gjør at lagsjakk har en helt annen atmosfære rundt seg enn det individuell sjakk har. Mange spiller litt tryggere og mer reservert enn de vanligvis gjør, siden et eventuelt tap ikke bare vil gå ut over en selv, men over hele laget. Man følger også hele tiden med på de andre partiene. Hvis en av medspillerne dine står til tap, må du eller en av lagkameratene dine forsøke å gjøre opp for det. Ser du en evigsjakk på brettet, eller tilbyr motspilleren din remis? Da er stillingen i matchen noen ganger like viktig som stillingen på brettet for avgjørelsen om å ta remis eller spille videre.

Ofte er det slik at utfallet av en match avhenger av det siste partiet som blir ferdig. Hvis du spiller det eneste gjenstående partiet i matchen, og laget ditt leder 2-1, holder det med remis for å sikre seieren i matchen. Samtidig er tap og remis akkurat like verdiløse for motspilleren, og vedkommende har dermed ingenting å tape, og kan satse alt. I andre runde av EM i lagsjakk var Norge i denne situasjonen mot Litauen. Jon Ludvig Hammer og Frode Urkedal hadde begge levert varene ved å vinne med hvit på bord 1 og 3, mens Johan Salomon hadde blitt nedspilt på bord 4. Med det var utfallet av matchen opp til andrebordsspiller Aryan Tari, som på det tidspunktet hadde et vanskelig sluttspill på brettet:

Tomas Laurusas – Aryan Tari

1

Etter en taktisk slagveksling har vi kommet inn i et sluttspill der hvit har en klar fordel. Hvit har en fribonde på d4, kongen er bedre plassert og løperen er nok bedre enn springeren i denne stillingen.

38. Kd3 Tb3+ 39. Ke4 Kh7

Legg merke til hvor kongene står. I sluttspillet går kongen fra å være et angrepsmål til å bli en viktig angrepsbrikke, og mens den hvite kongen er aktiv midt på brettet, står den sorte kongen bortgjemt i et hjørne.

40. Lb4 Kg8 41. Tg1 a5 42. Ld6 Tb6 43. Lc5 Tb3 44. Tc1 g6!?

2

En aktiv og sterk idé. Trekket er kanskje ikke det objektivt beste, men skaper motspill og sjanser. Sort kan ikke sitte stille og la hvitspilleren gjøre som han vil.

45. Ld6 gxf5+ 46. Kxf5 Tb6 47. Lf4? Se6!

Det siste trekket til hvit tillot sort å aktivisere springeren, og nå ser ikke ting så forferdelig ille ut. Først og fremst truer sort å bytte springeren mot løperen, og tårnsluttspillet gir sort gode remissjanser. Hvit velger i stedet å beholde løperen, men dette lar sort få kongen litt mer i spill.

48. Le3 Kf7 49. d5 Tb5 50. Ke4 Sg5+ 51. Lxg5 fxg5

3

Dermed kom løperen og springeren likevel av brettet, og nå har sort fått et tårnsluttspill med likt materiell. Herfra skal stillingen være ganske grei å holde til remis for en spiller av Taris kaliber.

52. Ke5 Tb3 53. Tc7+ Ke8 54. a4 Txf3 55. Txb7 g4 56. Tg7

g3 57. Kd6 Ta3 58. Tg8+ Kf7 59. Tg4 Kf6 60. Tg8 Kf5 61. Kc7

Kf4 62. d6 Txa4 63. d7 Td4 64. Tf8+ Ke3 65. Tg8 Kf2 66. Tf8+

Kg1 67. Ta8 g2 68. Txa5 Kh2 69. Th5+ Kg3 70. Tg5+ Kf2 1/2-1/2

4

Dette viktige halvpoenget sikret Norge sin første matchseier, etter et skuffende tap mot Montenegro i første runde. Verdensmester Magnus Carlsen hadde fått stå over de to første rundene, men slapp til i tredje runde, da Norge møtte Armenia. Armenias førstebordsspiller, Levon Aronian, hadde nylig blitt utvalgt som den åttende spilleren i neste års VM-kvalifisering, og befestet sin posisjon som en farlig utfordrer da han slo verdensmesteren med sort. Carlsen skuffet også i matchen mot Danmark, med remis mot en mye lavere ratet spiller, før den virkelige sensasjonen kom i matchen mot Sveits. Mot Yannick Pelletier var Carlsen på vei mot et av sine typiske sluttspill, der han så ofte klemmer en seier ut av en helt lik stilling, men denne gangen begikk nordmannen en forholdsvis grunnleggende feil og endte opp med å miste en offiser. Dermed hadde Magnus Carlsen to tap og bare et halvt poeng i løpet av de tre første partiene.

5

Magnus Carlsen – Yannick Pelletier

45. Tg8?? Se7! og hvit kan ikke redde både tårnet og springeren. Sort vant etter 59 trekk.

Det fine med lagsjakk er at hvis en spiller svikter, kan gode prestasjoner fra lagkameratene til en viss grad kompensere for det. Norge vant faktisk matchen mot Sveits, siden både Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari vant sine partier på bord 2 og 3. I Reykjavik var det i stor grad de to karene som dro lasset, og begge gikk mye opp i rating. Bunnsolide Hammer var den eneste nordmannen som ikke tapte et eneste parti i løpet av turneringen, og prestasjonen førte til at han nå er inne på listen over de 50 beste sjakkspillerne i verden. Samtidig spilte Tari alle rundene og tok sitt doble stormesternapp, noe som sikret stormestertittelen for 16-åringen. Han blir dermed Norges 12. stormester når tittelen formelt utnevnes, og en av de aller yngste i verden. Vi gratulerer Aryan Tari med tittelen, og ser frem til mye god og spennende sjakk fra ham i årene fremover.

Tekst: Simon Steinnes

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail