Foto:

Kom og spill sjakk!

Hvis du er ny student i Tromsø, lurer du sikkert på hvor du kan finne folk å spille sjakk mot. Det korte svaret er Cafe Bodega, men for enkelte blir det ikke nok med litt lynsjakk med tilhørende vafler og kaffe. Kanskje ønsker du også å lære mer? Fortvil ikke.

 

Tromsø Sjakklubb holder til i Skihuset på Templarheimen, og spiller hver torsdag fra klokka 18:30 og utover. Her kan man finne motstand på alle nivåer fra nybegynner til landslagsnivå, og i høst har klubben lagt opp et veldig variert program, med lynsjakk, hurtigsjakk og langsjakk samt noen litt mer spesielle varianter. Vær ikke redd for å stikke innom en torsdagskveld eller to.

Hånd og hjerne

I «hånd og hjerne» spiller to og to spillere på lag. Kort fortalt skal «hjernen» si navnet til en brikke, for eksempel «bonde», og så skal «hånda» gjøre et bondetrekk på brettet. Forviklingene kommer når hånda gjør et helt annet trekk enn det hjernen hadde sett for seg, og denne typen sjakk resulterer ofte i kaotiske parter og mye moro. Ved å sette de ferskeste spillerne på lag med rutinerte mesterspillere vil man også kunne utjevne forskjeller i spillestyrke og gjøre overgangen til klubben ganske myk. Sist, men ikke minst, er dette en veldig sosial form for sjakk.

I Chess960 er utgangsstillingen veldig annerledes enn i vanlig sjakk. Bøndene står der de vanligvis står, men bak dem har offiserene blitt mer eller mindre tilfeldig plassert. Med unntak av noen få regler (løperne må stå på felter av forskjellig farge, kongen må stå et sted mellom tårnene, og oppstillingene må fortsatt være speilbilder av hverandre) blir offiserene plassert helt tilfeldig, og det finnes til sammen 960 forskjellige kombinasjoner, derav navnet. Nå trenger du ikke lenger å bekymre deg for at motspilleren kan mye mer åpningsteori enn det du kan, for her finnes det ikke åpningsteori.

Helgeturneringer

For de aller ivrigste er det ikke nok å spille på torsdager. Tromsø Sjakklubb arrangerer to helgeturneringer denne høsten, Tromsøsjakken siste helga i august og Septembersjakken siste helga i september. I disse turneringene får man spille med god betenkningstid, men man må også sette av hele helga til sjakk, og dette er det ikke alle som har tid eller lyst til. Skulle du likevel være interessert i å prøve deg i en helgeturnering, finner du informasjon om disse turneringene på sjakklubbens hjemmesider, tromsosjakk.no.

Viktige datoer for Tromsø Sjakklubb (red. anm.)

  1. august: Hånd og hjerne
  2. – 30. august: Tromsøsjakken
  3. september: Lynsjakk
  4. september: Hurtigsjakk
  5. september: Chess960
  6. september: Første runde av Septembersjakken
  7. – 27. september: Runde 2-6 av Septembersjakken
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail