Foto: CSIRO, Wikimedia Commons

Sol- og vindenergi i Nord

Det er liten tvil om at verden står ovenfor en energikrise, og vi må begynne å se etter andre alternativer for å løse dette. Det er flere forskere, deriblant Tobias Bostrøm, professor ved Universitetet i Tromsø, som mener at solenergi i nord kan være en del av løsningen og gjøre Tromsø og andre kommuner i Nord-Norge til grønne kommuner.

Tekst: Maria Zaikova

Vi må ikke la oss lure av mørketida. Ifølge forskere har Nord-Norge like mye sol i løpet av ett år som det solenergi-nasjonen Tyskland har. Potensialet for produksjon av ren energi ved hjelp av sol og vind er stor også i Nord-Norge. «– Vi hadde håpet, men ikke turt å tro på det. Resultatet er svært interessant og litt forbausende», sier Tobias Bostrøm, som var forskningsleder ved prosjektet VRI (Infrastruktur i kaldt klima) og ble gjennomført av Norut Narvik og nasjonale produsenter av solcellepaneler, som konkluderte med at sol- og vindenergi er veldig mulig også i det kalde nord.

Det er likevel flere utfordringer når det kommer til sol- og vindenergi på nordlige breddegrader. «– Kulde, frost og ising er noen av dem. En annen utfordring er at solen står veldig lavt store deler av året, noe som gir større mengde diffus stråling i stedet for direkte stråling på solcellene. Sist, men ikke minst, er det en utfordring å ta vare på overskuddsenergi produsert om sommeren, når det er sol døgnet rundt, for så å kunne utnytte denne om vinteren, når det ikke er sol», sier Bostrøm.

Millioninvestering

Sammen med Narvik-bedriften InnoTech Solar har Norut Narvik investert to millioner kroner i et rentromslaboratorium. Her holder de på med avansert forskning for å forbedre solcellepaneler og utvikle paneler som blant annet er bedre utrustet for å håndtere det kaldere klime i Nord-Norge.

Det er definitivt muligheter for å få til et marked for sol- og vindenergiproduksjon i Nord-Norge, men det er fortsatt et stykke igjen å gå, og mye er avhengig Rådhuset og lokalpolitikerne.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail