Foto: Ashai

Slik skal du huske bedre!

Mange synes at de har dårlig hukommelse, spesielt før eksamen, når man pugger pensum. Er det mulig å få bedre hukommelse? Under StudentUKA i Tromsø fikk UiT besøk av tidligere verdensrekordholder i hukommelse, Oddbjørn By. Han mener at alle kan etablere en god hukommelse hvis de kjenner til husketeknikker. Han har skrevet flere bøker om teknikken Memo, som de flinkeste kursdeltakerne kunne få gratis. Kurset var praktisk lagt opp og alle fikk kjennskap til de viktigste husketeknikkene. Kurset varte lenger enn det var planlagt og de som ble igjen fikk en liten bonus: De fikk se med egne øyne hvordan Oddbjørn memorerte en rekke tilfeldige tall som kursdeltaker skrev på tavla, og hvordan han kunne regne ut hvilken ukedag forskjellige datoer fra fortida falt på!

Tekst: Auguste Jasiulyte

Reiseruteteknikken

Fikk du ikke med deg kurset? Da får du en rask gjennomgang her!

Helt fra starten begynte kurset med en oppgave – Reiseruteteknikk som bygger på at du skal forestille deg selv i et hus som du kjenner godt. Nå kan du godt forestille deg følgende ting mens du leser teksten nedenfor. Bruk så mye tid du trenger på hvert punkt:

 • Tenk på en slektning eller en venn som har en garasje. Ser du en garasje til en tante, onkel eller venn? Bruk så mye tid som du vil for å forestille deg det.
 • Inne i garasjen ser du en guide som kjører.
 • Nå, forestill deg inngangsdøra og utenfor inngangsdøra ser du en prest som låner.
 • I gangen ser du telefon som ringer.
 • I stua ser du noen som gir en mandarin.
 • På kjøkkenet ser du ballerina som danser.
 • På badet ser du salt som hopper.
 • Nå tenk på trappa og forestill deg ei and som går.

Gå gjennom alle punktene i reiseruten en gang til uten å se på teksten. Bruk gjerne så mye tid som du vil og du kan gjenta reiseruten et par ganger til du føler deg trygg nok på at du kan forestille deg alle tingene fra lista ovenfor. Kan du se for deg alle disse tingene?

Hvis svaret er ja…

Gratulerer! Du har nettopp lært 7 verb på italiensk, men fremfor alt har du lært teknikken som kan tilpasses å brukes når du vil huske noe. La oss se på de italienske verbene. Alt du trenger å huske er at disse verbene skal slutte med suffiks -ARE.

 1. Guidare – kjøre
 2. Prestare – låne
 3. Telefonare – ringe
 4. Mandare – gi
 5. Ballare – danse
 6. Saltare – hoppe
 7. Andare – gå

Er du imponert over deg selv? Oddbjørn fortalte at det en gang var en kvinne som klarte å lære nesten 200 italienske ord på bare to timer. Du bør helst bruke en reiserute du kan godt, for eksempel en runde i en venns, slektnings eller ditt eget hus. Det kan også være veien til butikken eller ungdomsskolen. Grunnen til at du bruker reiseruter, er at det gir kunnskap om en lagringsplass.

Fem viktige steg som funker

Gjennom kurset skrev vi ned ti områder og leste gjennom dem til vi var trygge på rekkefølgen. Du kan tenke på inngangsdøra, gangen, soverommene, trappa, stuen og så videre, til du har en passelig lang reiserute. Rekkefølgen på rommene skal være så logisk som mulig, derfor er det best hvis du forestiller deg et hus du har vært i fra før. Du kan gjerne gå gjennom vegger eller tak. Oddbjørn nevnte at for noen er det viktig at det finnes bevegelse og ikke bare ha ting liggende på forskjellige plasser.

For å oppsummere deles teknikken i fem punkter:

 1. Lære.

Du trenger å åpne pensumbøkene for å ha noe å huske! Det er viktig å forstå at man ikke trenger å lære hele pensum. Det er umulig og unødvendig, og derfor skal du bare lære det som er nødvendig og viktigst.

 1. Lage nøkkelord.

Velg ut nøkkelordene du skal lære deg. Hvis du har eksamen i historikk, kan du lage slike nøkkelord: Marshallplanen, Berlin-blokaden, NATO og så videre.

 1. Finne assosiasjoner.

Det viktigste er at du innretter alt slik som det passer best for deg. Det er ditt personlige hus og ingen ser det unntatt deg. Du kan finne de artigste eller sære assosiasjoner som skal hjelpe deg å huske, men som antakeligvis ikke vil passe for noen andre. Hvis du finner det vanskelig å lage en assosiasjon kan du bare slå opp i ordboka og se hvilke ord begynner med ordet du ønsker å huske. Marshallplanen kan for eksempel assosieres med marshmallows, Berlin-blokaden med berlinerboller og NATO med NATO-soldat.

 1. Visualisere nøkkelordene.

Etterpå skal du visualisere det du skal lære deg.

 1. Repetere Du skal ikke huske hvis du ikke vil repetere reiseruten. Du kan gjøre det når du for eksempel er på bussen eller venter på noe og har ingenting å gjøre.
Photo: Auguste Jasiulyte
Photo: Auguste Jasiulyte

Er du klar for den andre oppgaven?

Lag en reise på ti punkter gjennom huset. Hvis du allerede har lagd reiseruten med italienske verb, er det bedre hvis du lager en ny reiserute i et annet hus eller sted.

Kan du tenke deg en reiserute på ti punkt? Du kan forestille deg de forskjellige stedene gjennom å klappe for eksempel: klapp (forestill deg utenfor døren), klapp (forestill deg gangen) og så videre til du forestiller deg ti de følgende plassene. Nå, plaser tingene under i reiseruten fra det første punktet til det tiende punktet slik som de står på lista:

 1. En russer.
 2. Ei gås.
 3. Kinakål
 4. Mikke Mus
 5. Kaffe
 6. En kenguru
 7. En indianer
 8. Fotballspilleren Messi
 9. En kasse
 10. En allergisk person

Du har nettopp memorert de største landene i verden:

 1. Russland
 2. Canada
 3. Kina
 4. USA
 5. Brasil
 6. Australia
 7. India
 8. Argentina
 9. Kasakhstan
 10. Algerie

 

Hvis du for eksempel allerede husker de tre største landene i verden, trenger du ikke å bruke dem i reisen og kan, for eksempel, begynne med det fjerde største landet i stedet. Men hva hvis du trenger å memorere mange ting? Kan du plassere flere ord på ett punkt? Ja, du kan enten lage en lengre reiserute eller du kan visualisere to ting på hvert punkt. Det kan lett bli kaos hvis du visualiserer alt for mange ting på ett punkt. Det viktigste er at Reiseruteteknikken gir deg trygghet og klarhet over hvor informasjonen du må huske er lagret.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail