Foto: Adrian Myhren

Samisk Uke i Romssa 2016

Kan det moderne mennesket uventet kjenne seg igjen i diktet av den finsk-samiske multikunstneren Nils Aslak Valkeapää? Er kanskje hjertet din heim? Samene er Nordens eldste folkegruppe som har vandret som nomader i Sápmi i mer enn flere tusen år. Hvor mye vet vi egentlig om samene og deres kultur?

Hjerte er min heim

Alt dette er min heim
disse fjordene elvene vannene
frosten solskinnet uværet
Disse viddenes natt og dagside
glede og sorg
søstre og brødre
Alt dette er min heim
og jeg bærer det i hjertet mitt

Hvordan forklare
at hjertet er min heim
og at det flytter med meg

Utdrag av diktet fra Vindens veier (Ruoktu váimmus) skrevet av Nils Aslak Valkeapää (Áillohaš)

Photo: Kevin Ochoa
Photo: Kevin Ochoa

Text: Augustė Jasiulytė

Det polysemantiske begrepet Sápmi finnes i alle samiske språk og omfatter ikke bare det samiske bosettingsområdet som strekker seg fra østkysten av Kolahalvøya over Nord-Finland, via kyst- og innlandet i Norge og innlandet i Sverige, ned i Jämtland og til Idre, men også den samiske befolkningsgruppen, det samiske språk og samen. Noen tror at den opprinnelige roten *šämä er lånt fra det litauiske žemė (land). Samiske språk er en del av den finsk-ugriske grenen og tilhører den uralske språkfamilien. De samiske språkene blir delt inn i tre språkområder: østsamisk, sentralsamisk og sørsamisk.  Det finnes ti forskjellige samiske språk og det er lulesamisk, sørsamisk og nordsamisk som snakkes i Norge av svært få mennesker i dag. I 1992 ble samisk godkjent som offisielt minoritetsspråk, og det innebærer at det brukes på lik linje som norsk. Omtrent 85–90% av alle som snakker samisk, bruker nordsamisk.

Stille samiske skilt og samiske navn på landskapet i Nord-Norge er av avgjørende betydning for samene. I cirka 100 år (fra omtrent 1850) var de utsatt for fornorskingspolitikken som ville assimilere samene i det norske samfunnet, og barna fikk ikke lov til å lære seg samisk. Ifølge SSB (per 1. oktober 2012) var det 2 126 elever i grunnskolen i hele landet med samisk i fagkretsen og 930 elever hadde samisk som førstespråk.

6. februar feirer alle samene, både i Norge, Finland, Sverige og Russland, Samefolkets nasjonale dag for å markere det store, samiske landsmøtet da samene samlet seg for første gang for å arbeide for felles samiske mål i Trondheim i 1917.Dagen ble feiret for første gang i 1993, og det har skapt mye debatt om det skulle kalles for Samenes nasjonaldag eller Samefolkets dag. Sametingspresident Aili Keskitalo framhever at det ikke er slik at samene uttrykker et ønske om en egen stat, en slik idé finnes ikke, men hun forteller på vegne av samene at: vi synes at vi har fortjent å feire oss selv, vårt språk, vår kultur og vår felles historie på tvers av grensene i de fire statene vi bor i.

Photo: Kevin Ochoa
Photo: Kevin Ochoa

Samisk uke i Tromsø 2016

For første gang ble samisk uke arrangert i Tromsø i 2005 og det er tid når samene skal være synlige! Samisk uke begynner 31. januar og holder frem til 7. februar. Det blir varmt og lyst med samisk bålkaffe, tradisjonell samisk mat og ikke minst håndverk i samiske lavvoene som skal stå på Stortorget hele uka. Samisk uke tilbyr mange varierte arrangementer som samiske filmer, utstillinger, verksted, konserter og mange andre spennende ting både for voksne og barn. 3. og 4. februar skal det vises forestilling Nok en Same som forteller hvordan samisk språk og kultur nesten helt forvant fra Gamvik, et gammelt fiskevær. Forestillingen skal vises på Rådstua Teaterhus.

Photo: Enrico Tedeschi
Photo: Enrico Tedeschi

I år markeres Samefolkets dag offisielt på Rådhuset med ordførerens tale og samiske artister. Det blir Norgesmesterskap i lassokasting og konserten til den verdensberømte sangeren Mari Boine som har etablert en unik og enestående stil som kombinerer joiken med jazz, rock og folkemusikk fra forskjellige land.

7. februar avsluttes samisk uke med Norgesmesterskap i reinkappkjøring som trekker flere og flere folk hvert år.

Photo: Camille Saint André
Photo: Camille Saint André

Det kommer til å være en uke full av kulturopplevelser. Ønsker du å lære litt samisk? Her kommer noen smakebiter på samisk:

God dag – Buorre beaivi
Takk
– Giitu
Jeg heter … – Mu namma lea …
Jeg elsker deg – Mun ráhkistan du
Du er utrulig vakker – Don lea nuuuu čáppat (š uttales som sjø; č er kombinasjon av t+š)
Ditt smil varmer som bålet i lavvoen en sen høstkveldDu modji ligge dego dolla lávus sevdnjes čakčaeahkedis

1 – Okta
2 – Guokte
3 – Golbma
4 – Njealje
5 – Vihtta
6 – Guhtta
7 – Čieža (ž uttales som d+š)
8 – Gávcci (c uttales som t+s)
9 – Ovcci
10- Logi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail