Foto: Wikipedia.com

Panama-papirene

Panama-papirene ble offentliggjort for bare et par uker siden, men har allerede ført til store konsekvenser i flere av verdens land.

Av: Maria Zaikova

Panama-papirene er en fellesbetegnelse på 11,5 millioner lekkede dokumenter som strekker seg over en periode på nesten 40 år. Det er klassifisert finansielle og advokat-klient-informasjon for mer enn 214,000 offshore bedrifter assosiert med det Panama-baserte og forholdsvis ukjente, men mektige advokatfirmaet, Mossack Fonseca.

Egentlig ble de «originale» papirene lekket for over ett år siden, da en anonym kilde, senere gitt navnet «John Doe» kontaktet Süddeutsche Zeitung (SZ), en tysk avis og leverte et internt dokument fra Mossack Fonseca, der det ble avslørt at de hadde hjulpet flere offshore-firmaer med å skjule penger i skatteparadis. I de følgende månedene ble flere dokumenter fra advokatfirmaet offentliggjort. Til slutt hadde SZ fått tilgang til 2,6 terrabyte med data, som gjorde dette til tidenes største dokumentlekkasje, over 1500 ganger så stor som WikiLeaks, lekkasjen fra 2010, da det ble offentliggjort dokumenter fra det amerikansk diplomati.

Lekkasjen har senere blitt gitt navnet Panama-papirene, med stor misnøye fra regjeringen i Panama, pga det negative synet de mener navnet gir til Panama som land. Panama prøver nå å få endret på navnet på lekkasjen.

En gruppeinnsats

På grunn av mengden med dokumenter SZ fikk tilgang til, kontaktet de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som delte dokumentene videre. De siste 12 månedene har rundt 400 journalister fra mer enn 100 mediehus verden over, deriblant Aftenposten, som den eneste norske representanten, studert de lekkede dokumentene.

Dokumentene viser blant annet hvordan Vladimir Putins, Russlands president, nærmeste krets i all hemmelighet har flyttet rundt på 2 milliarder dollar via banker og forskjellige skyggeselskaper for å skaffe seg skjult innflytelse i russiske bedrifter. Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sto også på listene, og det ble avslørt at han og kona også hadde gjemt unna store formuer via selskap i skatteparadis, som resulterte i det største folkeopprøret på Island siden finanskrisen, og resultatet ble at han måtte gå av fra sin ministerstilling. Filene avdekker også selskaper i skatteparadis kontrollert av statsministeren i Pakistan, kongen av Saudi-Arabia, barna til presidenten i Aserbajdsjan, flere kjendiser, internasjonale idrettsstjerner og kriminelle. I tillegg er mer enn 200 nordmenn også omtalt i dokumentene.

– Disse funnene viser hvor dypt inngrodd skadelig praksis og kriminalitet er i denne bransjen, sier Gabriel Zucman til ICIJ. Zucman er økonom ved University of California, Berkley.

I tillegg har Zucman uttalt at avsløringene bør fremkalle «konkrete sanksjoner» fra flere myndigheter verden over mot skatteparadis og institusjoner som selger hemmelighold til disse.

Kartet under viser en oversikt over statsoverhoder, politikere og nære assosierte som har blitt innbefattet i Panama-lekkasjen:

https://en.wikipedia.org/wiki/File:Countries_implicated_in_the_Panama_Papers.svg

For en full oversikt over avsløringene i Panama-papirene kan du sjekke ut http://www.aftenposten.no/panamapapers.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail