Foto:

Norges arktiske studentsamskipnad satser på vegetarmat og miljø

Det er klart for «kjøttfri mandag» i studentsamskipnadens kafeer hvor de serverer varmmat. Reduksjonbevisste studenter jubler over den grønne satsningen.

Tekst: Lene Oline Sedolfsen // Foto: Wikimedia commons

At studentsamskipnaden nå lanserer «kjøttfri mandag» i enkelte kafeer er en skikkelig gladsak for studentene. Miljø og bærekraft er noe som ser ut til å oppta  dagens studenter mer og mer. De siste årene har det blitt etablert både miljøorganisasjoner, og en grønn studentpolitisk liste i studentmiljøet ved UiT. Felles har de som mål å gjøre universitet grønnere, og tiltak som «kjøttfri mandag» er med på å øke bevissthet rundt viktige miljøsaker.

Norges første grønne studentleder Aurora Meland, leder av Studentparlamentet i Tromsø,  er fornøyd med satsningen. – Det er veldig bra at Studentsamskipnaden utvider tilbudet av vegetarmat sånn at det kan passe flere. Mange studenter spiser ikke kjøtt, og det er viktig at det finnes et fullgodt tilbud til de. Kafeene er for alle. Det er også et veldig godt kilmatiltak.

Miljø, klima og dyrevelferd.

Kommunikasjonsdirektør hos Norges Arktiske Studentsamskipnad, Lena Fjellvang Osima, kan fortelle studentmagasienet følgende om det nye satsningen i kafeene: – Vi ønsker å imøtekomme studentenes ønsker og behov, og i samarbeid med dyrevernorganisasjonen NOHA, Grønn liste og Grønnestudenter utvider vi vegetar – og vegantilbudet i våre kafèer på MH-bygget, Teorifagsbygget og Altafjord.

Når det kommer til det norske kostholdet vises det til at siden 1989 har kjøttforbruket i Norge mer enn doblet seg. Noe som vil si at mennesker spiser langt flere dyreliv enn tidligere. Kjøttproduksjon er svært ressurskrevende i forhold til dyrking av grønnsaker – hele 18 prosent av de globale klimagassutslippene stammer fra matproduksjon basert på dyrehold.

– Våre studentkafèer vil tilby gode og spennende vegetarretter hver mandag. Noen ganger vil det også være veganske alternativ. Vi oppfordrer til å ha mindre kjøtt i kostholdet, og vi synes «kjøttfri mandag» er et godt initiativ i så måte. Når det er sagt, har vi selvfølgelig retter til de som ikke ønsker å spise vegetarisk også. Alle skal finne et alternativ som passer, sier Fjellvang Osima.

Utenom mandager er det også fullt mulig å kjøpe vegetarmat fra salatbarer, og om det er slik at du ikke finner det matalternativet du har behov for, så oppfordrer Fjellvang Osima til å spørre de ansatte i kafeene – så kan de fikse noe til deg på stedet.

Studentmagasinet spurte student Erika Mortensen Steinholt, som ikke spiser kjøtt med mindre det er vilt, og hun får servert det av andre.

– Det er supert at de hører på studentene og tar en økende andel studenters behov på alvor. Dette sender også politiske signaler til alle som oppsøker cafèene på mandager, og jeg håper det fører til en konstruktiv debatt på universitetet vedrørende kjøttforbrukets betydning. Og selvfølgelig håper jeg det blir en positiv matopplevelse for alle, og at mange også lar seg påvirke til å innføre kjøttfrie dager i eget kosthold.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail