Foto: Line Lønning

Kjemper for Nord-Norge!

Silje Ask Lundberg var NU-leder i 2012 og 2013, og er nå nestleder i Naturvernforbundet. Dama er fra Harstad, men hennes nåværende bostedsadresse er Tromsø. Hun har vært åpen om sykdommen MS, og vært med på å henge et ulovlig banner ned FrP sine lokaler med teksten ”Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja”.

Rett før UiTs frokost med Jonas Gahr Støre, som både Silje og undertegnede skulle på – er Utropia så heldige at vi får tatt et intervju med denne tøffe dama.

Natur og Ungdom

Savner du Natur og ungdom?

Ja, jo. Det var en veldig fin tid, men jeg tror tiden i Naturvernforbundet kommer til å være minst like bra.

Er det sant at man lever umenneskelig i to år når man er leder?

Du har i hvert fall ikke noe annet liv. Natur og ungdom blir livet ditt, og det er veldig hektisk. Men av de beste jobbene man kan ha. Det er veldig viktig for meg å vise at etter NU kan man gå videre til for eksempel Naturvernforbundet, da NU har 25 års-grense. Det er en veldig naturlig overgang, og begge er bra organisasjoner.

5/6 eller 1/6?

Nå er 5/6 Lofoten-kommuner mot olje, hva tror du er grunnen til skiftet?

Det blir feil å si at det er fem av seks kommuner som er mot olje. Det er kun én av seks kommuner som sier ja til åpning. Men til spørsmålet ditt:  Kunnskap. Det har vært mye ny kunnskap de siste 10 årene, som politikere har fått med seg. Kommunene risikerer å tape mer enn de kan tjene, og det er gjort beregninger på bare 400 – 1100 arbeidsplasser hele veien fra Namsos til Tromsø i følge av oljeutvinningen. Det er få.

”Olje er aldri en hjørnesteinsbedrift for et samfunn” Hva skal de leve av i så tilfelle? Turisme?

Ja, det er mange muligheter innenfor reiseliv. Men også fiskeri, i tillegg til en rekke andre næringer. I Lofoten drar ungdommer tilbake, til og med over landsgjennomsnittet i hjemflyttere. Det må være en verdiskapning for Lofoten, som ikke innebærer olja.

Snøhvit

Hva har Snøhvit har hatt å si for Finnmark og Nord-Norge generelt?

Det har hatt mye å si. Det var det første feltet i Barentshavet, og Statoil viste ved dette feltet at her kan man være på land. Det har uten tvil gitt arbeidsplasser, og skatteinntekter for Finnmark. Men det er viktig å huske på: ingen blir som den. Det var en måte for Statoil å bruke som eksempel på hvor bra det kan bli, men det skjer aldri igjen. Feltet ble flere milliarder dyrere enn planlagt, og det hadde aldri skjedd nå. Hvis utbyggingen hadde skjedd i dag så hadde Statoil valgt å legge det offshore.

Hva med andre felt i Nord-Norge som både er planlagt og som eksisterer den dag i dag?

Der har vi Goliat-feltet, hvor lokalpolitikere krevde ilandføring, men hvor det ikke skjedde. Goliat har skapt minimalt med arbeidsplasser. Johan Castberg er et annet prosjekt hvor det ble lovet ilandføring, og dette har blitt utsatt og utsatt år etter år. Jeg tror ikke Johan Castberg kommer på land.

Vi fikk høre på ”Håp i havet”-konferansen om hvor mye olje som er i havet her oppe i Nord-Norge, og hvor mange muligheter oljenæringen kan gi Nord-Norge. Stemmer det?

Det er dyrere å ta opp oljen her oppe enn i Nordsjøen, fordi det er mye lenger avstand til land. Klimaet setter begrensinger på muligheter til å ta opp oljen, og det er ikke økonomisk gunstig å ta ut oljen. Det er faktisk gått så langt at oljeselskaper ønsker subsidier, eller mer gunstige skatteordninger, for å ut oljen i nord.

Stridstemaer

Hva tror du blir de neste stridstemaene innenfor miljøpolitikk?

Jeg tror det kommer til å fortsette å være Lofoten, Vesterålen og Senja saken frem mot regjeringsvalget 2017. Norsk olje- og gass må ha en klimaendring, og det kommer til å være unisone krav mot å la olja ligge i arktiske strøk.

Lofoten- saken, ja. Den har holdt på lenge. Er dette virkelig noe som befolkningen i Lofoten brenner for? Eller er dette debatt som er mest opphetet av NU-lag?

Nei, definitivt. Den blir styrt lokalt, ikke i Oslo. Det er Lofoten-befolkningen som selv startet å aksjonere, og det begynte med aksjonsgrupper i Lofoten og Vesterålen. Nå er det en Folkeaksjon med 4000 medlemmer. Men selvfølgelig, kommer alltid til å være noen i lokalbefolkningen som ikke engasjerer seg. Vi vet derimot at flertallet er engasjerte mot oljeutvinningen.

Hvor ser du Nord-Norge om 2 år?

Jeg ser for meg at tilflytningen til Nord-Norge kommer til å fortsette å øke. Det er viktig at vi slutter å låse all kapital i olja, og særlig den politiske kapitalen. Politikerne har brukt veldig mye av sin påvirkning på olje-saker. Men det er så mange andre ting man kan bruke påvirkningen sin på! Det er veldig mange muligheter i landsdelen som ikke blir sett. I 2017 er det regjeringsvalg og det er viktig at politikerne slutter å gå imot folket, men høre på oss, og slutte med forslag om oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hva med 10 år?

Da håper jeg Tromsbanen har blitt en realitet. Det er varig petroleumsfrie områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Jeg håper at samtlige universiteter har slutta samarbeid med oljeselskap, og at man har tatt i bruk nye fornybare energikilder, som tidevannskraft.

Beklager min uvitenhet. Hva er tidevannskraft?

Det er å produsere strøm med hjelp av tidevann. Men også at mer av verdiskapningen fra fiskeriene blir igjen på land, ved at vi klarer å skape marked for å ha videreforedling av råvaren her hjemme.

Du har jo bodd i Oslo, men flytta tilbake igjen. Hvorfor det?

Folkesjela. Her har man mulighet til å bo i en passe stor by med storslått natur. Du finner ikke personligheten som er i nordnorske folk noe annet sted i Norge – kanskje heller ikke i verden.

Skal du kjempe for Nord-Norge? Ja! Det er jo ingen studentorganisasjoner her på UiT lignende NU…

Jo, det er jo det! Nyopprettede studentlag av Naturvernforbundet. På facebook heter gruppen ”Naturvernstudentene i Arktis”, og der er det informasjon å finne om du har lyst til å bli medlem.

 Tekst: Kristin Sofie Hvattum

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail