Foto:

Æresdoktorer ved UiT

Statsviter Oran. R Young, forfatter Laila Stien og forretningsmann Trond Mohn utnevnt til æresdoktorer ved UiT. – Viser drivkraften i nord, sa studentparlamentsleder.

Tekst: Hege Kallbekken // Foto: Marina Vàzquez

– Young med sin kompetanse på Arktis, Stien som viser den rike kulturarven i nord, og Mohn med sine bidrag til forskning, helse og idrett viser til sammen drivkraften i nord, påpekte studentparlamentsleder Daniel Hermansen i sin tale.

En æresdoktortittel er en hedersbevisning som kan tildeles av et universitet som en anerkjennelse av vitenskapelig eller ikke-vitenskapelig arbeid, eller for fremragende innsats til fremme av vitenskap. Årets æresdoktorer ved UiT fyller til sammen hvert av disse kriteriene.

Æresdoktoratet til Oran R. Young er begrunnet med hans betydelige vitenskapelige arbeid for utvikling av arktisk samarbeid. Young er professor ved Bren School of Environmental Science and Management ved University of California. Han har forsket i mange år på global miljøstyring og på Arktis som en internasjonal region, og regnes som en ekspert på Arktis.

  • Det jeg har jobbet med er å bygge kunnskap og forståelse for store, internasjonale problemer. Min motivasjon er problemløsning, sa Young.

Hva vil du si er det viktigste spørsmålet i Arktis i dag?

  • Jeg vil si at det viktigste spørsmålet er hvordan vi skal klare å bevare Arktis som en fredelig sone. Verden har vært relativt fredelig etter Den kalde krigen, men vi ser nå økende spenninger. Hvordan vi skal unngå at hendelser som ikke er relatert til Arktis, som for eksempel Ukraina, påvirker forholdene der, er en stor utfordring, sa Young.

Æresdoktoratet til Laila Stien er begrunnet med hennes forfatterskap og oversettelsesarbeid fra samisk, hvor hun henter innhold fra nordnorske og samiske miljøer. Hun debuterte i 1979 med novellesamlingen Nyveier, og har siden utgitt en rekke novelle- og diktsamlinger, barnebøker og gjendiktninger av samiske forfattere, og har vunnet flere priser.

  • Vi har lært å kjenne Laila Stien som en stilsikker novellist, lyriker og oversetter, og en betydelig nordnorsk forfatter, sa rektor Anne Husebekk i sin tale.
  • Jeg er glad for en så klar beskjed på at arbeidet mitt er verdsatt. Dette er et tegn på at litteratur skapt her blir anerkjent her hjemme og kommer ut av båsen ”regional”, som noen vil sette oss i, sa Stien i sin takketale.

Stien var også tydelig på hva som har gjort forfatterskapet hennes mulig: Gode, norske til stipendordninger og en mann i arbeid, sa hun, til latter fra salen.

Æresdoktoratet til Trond Mohn er begrunnet med hans økonomiske bidrag over mange år til forskning, medisinsk behandling og idrett. Mohn har bygget opp formuen sin gjennom selskapet Frank Mohn AS som produserer skipspumper og oljevernutstyr, og som ble grunnlagt av faren hans i 1938. I 2014 ble selskapet solgt for 13 milliarder kroner til svenske Alfa Laval. Samme år gav han 1 milliard kroner til Bergen forskningsstiftelse og 300 millioner kroner til Tromsøs forskningsstiftelse. Til sammen har han donert rundt 4 milliarder kroner til forskning, helse, idrett og andre formål, og han har uttalt at han skal gi mye mer.

  • Den største gleden er å kunne gi, og vi er glad i landsdelen, sa Mohn. Han snakker helst i flertall og bruker få ord. – Det var vel Rousseau som sa at har du god tid så skriver du et kort brev, og har du kort tid så skriver du et langt, sa Mohn.

Rektor Husebekk påpekte i sin tale at Norge ikke har en sterk tradisjon for private givere til grunnforskning, og at Mohn således går foran med et godt eksempel.

  • Hver er sin egen lykkes smed, og så blir man forhåpentligvis klokere med alderen. Dessuten, når UiT er så heldig å ha en rektor som Husebekk, som innehar den sjeldne kombinasjonen av intelligens, klokskap og ynde – da måtte vi jo avse noe til Tromsø forskningsstiftelse også, avsluttet Mohn, til latter fra salen.
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail