Foto: Ashai

Til: venner og familie, Fra: fattig student

Hvis du, som mange andre studenter, ikke sparte august-stipendet til julegaver, så kan du være i en bitte liten knipe akkurat nå.  Men fortvil ikke: Utropia er her for å redde deg. Her kommer noen tips om du har for mange å gi gave til – og for lite penger.

Tekst: Kristin Sofie Hvattum

Gjenbruk

Selv om det for noen kan være en kjempedårlig gave, så er det bare å se an personen som du skal gi gave til. Er hun en Jenny Skavlan-kopi som blir inspirert av gjenbruks-klær, så kan dette være en perfekt julegave! Hvis ikke kan du alltid safe ved å gi gjenbruk i form av interiør som ikke nødvendigvis trenger å se brukt ut. Du kan finne veldig mye kult interiør på gjenbruk nå for tida, siden retro er in som aldri før. I Tromsø har vi Frelsesarméen sin ”Fretex”, som ligger rett ved siden av Nerstranda, som kanskje er den mest kjente. Den billigste ligger derimot ved siden av gamle Driv, bak Kystens hus. Det er en rød bygning hvor det står GJENBRUK i store bokstaver over inngangsdøra. Her er det masse kult, og til en veldig lav pris. Det ligger også en gjenbruksforretning på Skattøra, som ligger nord for Stakkevollan.

Hjemmelaget mat

Hvis du skal gi gave til en student – fra en annen student, så vet du hvor glad man blir av mat. Enten det er hjemmelagede julekaker, gavekort på en hjemmelaga middag eller brente mandler, så blir du poppis. Hvis du faktisk kjenner noen som ikke blir glad for mat, må du kanskje revurdere vennskapet, for da kan du ikke stole på personen. Kjøp deg noen Norges-glass (gjerne på gjenbruk), putt et eller annet digg oppi, og pynt med tråd eller klistremerker.

Gavekort på tjenester

Hva med noen fine pynta små gavekort som du har lagd med vanlig penn og papir? Her kan du skrive ned tjenester du gir til mottageren, som han/hun innkasserer senere med det hjemmelagde gavekortet.

Få gaven i retur

Kjøp det samme til hverandre, og få akkurat samme utbytte som du vil fått uansett. Skal du på kakkamadafakka på Driv? Venninna di også? Gi hverandre en billett til jul. Du skulle jo ut med pengene likevel – men nå kan dere dra sammen. Hvis dere begge har noe dere ønsker dere som er helt likt, så er det en veldig ok løsning.

Brygge øl eller vin

Dette aner jeg ikke hvordan du gjør eller har noen kjennskap til – men har hørt at folk gjør det. Så.. lag ditt eget mikrobryggeri, og google i vei! Etter hva jeg kjenner til må du ha begynt veldig tidlig, dog. Også har jeg sett sånn start-kit for å lage øl på Europris. Håper dette var til noe hjelp (les: jeg vet det ikke var det).

Bøker

Dette kan bli en morsom gave! Lag en fortelling, print ut, stift sammen. Det kan være en bok med dikt som du vet personen liker, en biografi om personen du gir til, eller en morsom fiktiv historie om dere to. Eventuelt, skrive en historie om hvordan personen er om 20 år og forholdet mellom dere to på denne tiden.

Bilder

Album, scrapbooking, bilder i ramme – er alle fine gaver. Men dette kan faktisk koste en del penger! Om du har foto-printer hjemme er det veldig billig. Men ellers kan dette, overraskende nok, faktisk bli en dyr affære. Om du får til en billig løsning, er bilder en soleklar vinner av kreative, fine gaver.

Hva med studenten selv?

Så til hva du selv burde ønske deg som student, fra andre som ikke er studenter (les: de rike). Her kommer noen tips til ting du kan ønske deg, som du kommer til å prise deg lykkelig over at du slipper å kjøpe når f. eks. alle andre plutselig må ut med 1800 kr for bussen.

– Busskort

– Gavekort på noe du betaler hver måned (typ, netflix (and chill), spotify, treningsssenteret) Kanskje mamma vil betale SATS 2 måneder?

-BSU. Legg ved kontonummmeret til BSU og se pengene flomme inn (drømmeverden)

– Flybilletter (mange selskaper selger gavekort på butikker nå, faktisk)

Illustrasjon: Ashai
Illustrasjon: Ashai

”Nei, jeg ønsker meg ikke noe i år jeg”

Ikke. Si. Dette. Ja, jeg skjønner taktikken. Du har ingen penger, og gruer deg til julaften hvor du får dritfine gaver av søsknene dine, hvor du selv må gi en vase til 5 kr på salg på deling mellom to søsken.  (Selvopplevd historie. Jeg var 5 år og fant meg plutselig nødt til å dele en vase med yngste bror. Vi hadde den på hvert vårt soverom annenhver uke. Han broren som ga oss vasen var en fattig student.)

Men, ikke si at du ikke ønsker deg gave i år. For du kommer til å få gave uansett, og det må du bare innse med én eneste gang. Kanskje noen hører på deg, men farmor gidder aldri i livet å høre på deg, og heller ikke foreldrene dine. De fleste foreldre ser det som en selvfølge, og kanskje til og med noe de vil gjøre. Så hvis du vil slippe å se ut som en idiot som ikke har gitt noen ting, kan du finne på noe praktisk du ønsker deg og som du faktisk trenger. Gaven du kan gi videre kan være kjærlighet (aww), gode karakterer, barnevakt for småsøskna eller noen av de andre tipsa jeg allerede har skrevet.

Men ja, julen handler ikke om gaver. Den handler om kjærlighet, drømmer, takknemlighet, tre nøtter til askepott, reisen til julestjernen, love actually, glede, marsipan, og alle de andre enkle gledene. Nei, f*ck it. Jeg håper du får den nye macbooken du ønsker deg ass. God jul´ a!

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail