Foto:

Redd regnskogen

Vi har alle fått med oss viktigheten av begrepet bærekraftig utvikling de siste årene. Ressurser til klimatiltak får stadig mer oppmerksomhet i internasjonale konferanser.

Tekst: Thomas Granum // Foto: Presse

Det er dessverre ikke så lett som det kanskje kan høres ut som ved første øyekast. Nemlig å få store globale selskaper, til å spytte inn et titalls millioner kroner til klimavennlige organisasjoner, og deretter tro at jobben er gjort. Slik situasjonen er i dag er dette en altfor naiv tanke.

Klimaendringer er et stort problem verden står ovenfor. Forskere og eksperter har i tillegg konkludert med at mer ekstremvær vil forekomme i fremtiden. Sao Paulo og Mexico City er noen av verdens største byer. Tilstandene er nå kritiske grunnet tørke. Dette har blant annet ført til vannmangel.

Store pengebeløp fra internasjonale selskaper hjelper, men når mange av disse er klimaværstinger med tanke på produksjon, sier det seg selv at det må mer til. For at de kommende generasjoner skal nyte planeten i samme grad som oss selv, må befolkningen våkne opp og ta dette på alvor.

Et av de billigste og mest effektive tiltakene vi kan gjøre, er å redde verdens regnskoger. Ved å hindre avskoging reduseres CO2-utslippene drastisk.

FN’s klimapanel har kommet frem til at nesten 20% av verdens klimagassutslipp kommer fra nettopp avskoging. Dette er mer enn de samlede utslippene fra transportmidler som fly og bil.

Regnskogene lagrer enorme mengder karbondioksid. Når disse avskoges, slippes disse gassene opp i atmosfæren.

Hver eneste dag avskoges store områder for salg av ulovlig tømmerhogst, etablering av soya og palmeoljeplantasjer og kveg.

For at planeten vår i det hele tatt skal kunne være levbar om 100 år, er det fundamentalt at regnskogen får stå i fred.

En minst like viktig faktor er alle de truende planter og arter som finnes i våre regnskoger. Mange av disse er gull verdt når det kommer til medisin, og vi trenger det biologiske mangfoldet for å fungere. Forskere har ikke tall på hvor mange planter og arter det finnes der ute. Det vi dog vet, er at regnskogen fungerer som et gigantisk apotek. Utallige legemidler kommer fra planter fra regnskogene våre. Mest sannsynlig er det planter der ute som forskere enda ikke har oppdaget, som kan være banebrytende innen kreftforskning for å nevne noe, hvis «verdens lunger» for stå i fred vel og merke.

Det er vanskelig å si hvilken betydning det har for kloden dersom en art forsvinner. Det vi kan understreke er at de er avhengige av hverandre for å fungere. Det vil si at dersom for mange planter og arter forsvinner, kan dette ha en katastrofal betydning for planeten vår i fremtiden.

Regnskogen i Sør-Amerika er verdens største regnskog. Dette kontinentet var bebodd av indianerstammer, lenge før europeerne bosatte seg i Sør-Amerika tidlig på 1500-tallet. Dette er urfolk som definitivt vet hva begrepet bærekraftig utvikling betyr. Situasjonen er i dag kritisk for mange av disse stammene.  I dag bor det vesentlig færre indianere i Sør-Amerika enn hva det gjorde for bare noen hundre år siden. Mange stammer trues ut av sine egne områder til fordel for rydding av områder til plantasjer og tømmerhogst

De aller fleste land med regnskog er utviklingsland. Selvsagt skal disse få mulighet til å skape økonomisk vekst ved bruk av sine regnskoger, utfordringen blir å gjøre dette så systematisk og bærekraftig som overhodet mulig. Globaliseringen har ført med seg utallige tonn giftige gasser, og det er på tide å ta dette alvorlig i aller høyeste grad.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail