Foto: Reidun Heggen

Kampen for Studentboliger

«Planene for studentboligene er der, bygging av 250 boenheter er i gang. Detter er selvfølgelig noe man jubler over. Det er likevel med en bismak, jeg vet at reguleringen for enda flere studentboliger i Tromsø ligger på et departementskontor og venter på bevilgninger.»

Tekst og illustrasjon: Reidun Heggen, forsknings og likestillingsansvarlig i Studentparlamentet

I år står over 800 studenter i boligkø hos Studentsamskipnaden. Studentene blir innkvartert midlertidig på hotell, på en sofa, eller på studentsamskipnadens midlertidige lokaler. Samtidig er Studentsamskipnaden i gang med å bygge 250 nye boenheter. Jeg vil at byggingen skal gå fort, men over alt hører man alltid historien om at Roma ikke ble bygget på en dag. Dette gjelder samme hva man ønsker å forandre, men studenttilværelsen er midlertidig.  Derfor er det viktig med raske endring. Beslutninger må tas, og prioriteringer må gjøres. Studenter må vente på kunnskapsdepartementet, universitetene og kommunepolitikere.

Tøffe studenter

I følge NSO ligger den arktiske studensamskippnadden dårlig an sammenlignet med den andre universitetene. På landsbasis er det bare Oslo og Akershus som har flere studenter i boligkø hos studentsamskipnaden enn her i Tromsø. Problematikken rundt mangel på studentboliger ble nevnt under åpningen av universitetet. Lederen av Studentparlamentet Aurora Meland oppfordret alle studenter i boligkø til å holde ut. «Det er utrolig tøft å komme uten bolig».

Det er tøft gjort å komme til Tromsø uten bolig. Å ikke ha et fast sted å bo tærer på både tålmodighet og konsentrasjon. I 2012 stod jeg sammen med 1 800 andre studenter i boligkø. Studentsamskipnaden valgte til slutt å sette opp brakker (176 boenheter) for at studenten skulle få en mer permanente løsning. Vi var heldige med den.

Boligmangel er ingen overraskelse

Samskipnadens møte med nye, boligløse studenter, er litt som NSB møter den første snøen. Togtrafikken blir stort sett innstilt og det blir lange køer på vegene. De vet at snøen kommer hvert år, men den første dagen er det likevel fullt kaos. Den fine tingen er likevel at toget går nesten som vanlig dagen etter. I studentsamskipnaden heter det at det går seg til, men det er lite realistisk at bevilgninger fra staten alene skal løse boligkrisen (unnskyld studentsamskipnaden, boligutfordringen). Fra departementet er det få prioriteringer, mangel på boliger gjelder flere universiteter. Derfor er prosjektene som starter små, og går over flere byggetrinn.

Hvem skal håndtere befolkningsveksten?

I 2012 bestod størsteparten av boligbyggingen i kommunen av brakkeløsningen til studentsamskipnaden. Jeg lurer virkelig på hvor kommunepolitikerne er hen, hvorfor bygges det ikke flere boliger i Tromsø? Befolkningsvekst er også et kommunalt ansvar. Kommunen må sørge for flere boenheter. Hvorfor er de ikke villige til å satse på Tromsø? Tromsø som studentby, og Tromsø som byen som har plass til alle?

Å ha et trygt og permanent hjem, er tydeligvis en luksus som studenter ikke kan regne med.  Hvorfor må vi alltid vente? Hvorfor får vi alltid bare litt mer?  Det er med en ekkel bismak jeg takker for bevilgningen fra staten. Det ligger tegninger av over 1000 studentboliger hos kunnskapsdepartementet, og i Tromsø står over 800 studenter i boligkø. Jeg har aller mest lyst til å bli skikkelig forbanna.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail