Foto: Frode Henriksen

En hyllest til kvinnedagen

Det er en dag i året både kvinner og menn møter opp og går i tog for like rettigheter, likelønn og likestilling. Heier på likestilling, kvinnelige gründere og samle inn penger til kvinner i Syria. De aller fleste i Norge er enige om at kjønn ikke skal ha noe å si for hvilken utdanning du kan ta, derfor stikker det litt ekstra når jeg høre om jenter som ikke får dra på skolen. Selv om de vil.

Journalist: Reidun Heggen/8. mars taler (SU) // Foto: Frode Henriksen

Det finnes en myte om hvem som feirer kvinnedagen. Myten sier at det er kvinnegruppa Ottar eller gamle kvinner som sitter fast på 70-tallet. Det er mulig de også liker kvinnedagen, men det er langt flere enn disse. Kvinnedagen feires over hele verden. Veldig mange som går i tog er helt vanlige mennesker. Både unge og gamle. En del unge jenter går i tog fordi kravene til utsende og kropp ikke er realistiske. Hvert år dukker det også opp mange menn. Menn som ikke synes at likestillingen har gått for langt. Menn som blir forbanna når andre menn slår kvinner, menn som synes det er hadde vært fint med pappapermisjon og en rettferdig fremtid for sine søster, døtre og mødre.

Veldig mange velger å gå i 8.mars toget for å vise støtte og solidaritet med kvinner over hele verden. I dag eier kvinner kun 1% av verdens ressurser. Det er vanskelig å krangle med meg når jeg sier at dette ikke er et ønsket eiendomsforhold fra kvinners side. Det er heller ikke en hemmelighet at mange kvinner som ønsker å gå på skole, blir forhindret. Fattigdom reproduserer tradisjonelle kjønnsroller, kombinert med kvinneundertrykkende organisasjoner som amerikanske abortmotstandsbevegelser og Taliban, gjør at det mange steder i verden, rett og slett er farlig å bli født kvinne. De som trosser slike bevegelser fortjener all honnør.

Ressursene er ikke rettferdig fordelt, men heller ikke tilfeldig fordelt. Å si at menn og kvinner er født inn i et system med ulike muligheter virker provoserende på mange. Spesielt når vi snakker om norske forhold. De norske utfordringen kan vises i kommentarfelt, der kvinner opplever grove kommentarer knyttet til seksualitet og kropp. Kvinner som stikker seg frem, har opplevd å få detaljerte beskrivelser av hvordan de fortjener å bli voldtatt. Å si at vi har full likestilling i Norge, fordi vi har lover mot diskriminering, gir like mye mening som å si at det ikke finnes bankranere i Norge, fordi det er ulovlig å rane banker.

Derfor vil jeg påstå at kvinnedagen også bør handle om kvinners muligheter, utfordringer og seiere i Norge. Norge er kåret som det mest likestilte landet i verden, men mest betyr ikke ferdig likestilt. Kvinner har fått formelle rettigheter i Norge, men det finnes motsetningsforhold i makten som har vist seg vanskelig å fjerne med et pennestrøk. Det er stor forskjell på å være likestilt på papiret og likestilt i samfunnet.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail