Foto: Audun Iversen

Jazz og Tromsø Jazzklubb

For mange er musikk en viktig del av hverdagen. Jazzmusikken har dype røtter – en del av disse finnes her i Tromsø, hos Tromsø Jazzklubb, som har vært jazzmusikkens scene i mange år.

Text: Oda Camilla Rykkje

Musikk for øret og sjela

For mange er musikken blitt en del av hverdagen. Det er enkelt å ha musikk med seg hvor enn man går – alltid tilgjengelig for avspilling. Men det er lite som slår en livekonsert, der du får føle på energien på scenen og la musikkens rytmer ta over blodstrømmen i en brusende takt, mens en kraftig stemme overtar trommehinnen med nøye utvalgte ord. Det å kunne stå på konsertgulvet og føle musikken slå over deg er noe som de fleste av oss verdsetter. Det gir en helt spesiell stemning, noe du nesten kan ta og føle på. Musikken blir levende. Og der står du, midt mellom andre mennesker som opplever den samme opphøyde stemningen som deg. Det er euforisk.

Jazzens røtter

Jazzen vokste fram på begynnelsen av 1900-tallet i Sørstatene i USA. Grunnlaget for jazzen var et møte mellom afrikanske og europeiske musikktradisjoner. Blues, ragtime, spiritual og work song ble blandet med europeisk folke- og militærmusikk, og fikk sitt utspring først i New Orleans og senere i Chicago og andre storbyer hvor det fantes store andeler av afroamerikanere.

Jazzen har etter sin fødsel vokst seg stor i det internasjonale miljøet, og vi finner mange forskjellige former for jazz, men ett av fellestrekkene som står sentralt er elementet improvisasjon.

For mange er nok jazzen kjent som dansemusikk med god rytme, men man kan like gjerne sette seg ned og nyte jazzen enn å riste løs dansefoten.

Tromsø Jazzklubb

Tromsø Jazzklubb (TJK) ble stiftet i 1986. Den er en av flere foregående jazzklubber til å farge bybildet i Tromsø. Gjennom lokale helter, til internasjonale artister står TJK som Nordnorsk Jazzsenters fylkesscene.

TJK slipper hvert semester et nytt program med lokale, nasjonale og internasjonale artister. Disse artistene holder sine konserter på Tromsøs mange scener, men hovedscenen er Verkstedet på KulturHuset i Tromsø.

Øystein Norvoll, en av TJKs daglige ledere, kan fortelle:

«Tromsø Jazzklubb inngår i et nettverk i hele Norge. Tromsø er på en måte hovedbyen i Nord-Norge for jazz. Skal du turnere i Nord-Norge, må du innom Tromsø.»

Siden Tromsø er så godt utrustet i henhold til lokaler og miljø kan TJK også skryte på seg stor variasjon i tilbudene de kommer med.

«Vi har både nasjonale og internasjonale artister, og ikke minst, lokale artister. De yngste som har opptrådd på jazzklubben har vært nede i 12 år! Vi presenterer også forskjellige typer musikk (innen jazz) – vi har en god blanding av stilartene: alt fra folkelig musikk, smal musikk og sær/spesiell musikk. Vi har altså et bredt spekter av musikk, som kan passe alle, fra barn og ungdom til folk godt opp i årene.»

Bardus

Noen ganger i løpet av semestret blir det holdt gratiskonserter på utestedet Bardus. Som den andre daglige lederen Øystein Blix sier:

«Vi holder 5-6 arrangementer på Bardus i løpet av året, så det er noe vi gjør regelmessig, men ikke hele tiden.»

Ane Marie Hektoen, styreleder i TJK, fortsetter å forklare:

«Arrangementene på Bardus trekker helt andre publikummere, også yngre. Dette er fordi det er unge artister på scenen.»

TJK er med på å opprettholde et viktig kulturbidrag i Tromsø, og et høyt nivå på kulturlivet.

Hektoen fortsetter: «Med TJK har vi som mål å bringe inn varierte band, fra store til små, som spenner vidt innenfor jazz. Vi har også en veldig viktig scene for unge musikere.»

Det er viktig å få inn mangfold i musikken som spilles. TJK er populære på et internasjonalt nivå, og får inn forespørsler fra hele verden fra artister som vil komme og spille på TJK sine arrangementer. Det er desidert dekket for et fabelaktig musikkbord i år også.

Program våren 2016

Februar:

BOL&SNAH – Torsdag 11. februar

Norwegian Great Guitars – Torsdag 18. februar

Marie Vangen – Lørdag 20. februar

Lars Erik Drevvatne kvartett – Tirsdag 25. februar

Mars:

John-Kåre Hansen & Northern Concept – Torsdag 03. Mars

Torun Eriksen & Mathias Eick + fire band fra Musikkonservatoriet – Torsdag 17. mars

Mauro Sigura Kvartett «the color of identity» – Onsdag 30. mars

April:

Ole Morten Vågan, Jonas Kullhammar og Kresten Osgood – “Andratx» – Onsdag 13. april

Bernd Reiter New York All Starts, featuring Eric Alexander and Harold Mabern – Onsdag 20. april

JazzNatt 2016 – Lørdag 30. april

Mai:

Ekornes i 100 – Søndag 8. mai

Alexander Aarøen Pedersen med Tromsø Storband – Torsdag 26. mai

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail