Foto: Pressebilder

Gjenforening av A-HA

Den legendariske popgruppen A-HA entrer scenen igjen! Til stor gjensynsglede for fansen.

Tekst: Lene Oline Sedolfsen & Sofia Zakharova // Foto: Presse

Mars 2015 har vært en velsignelse for alle de som har et hjerte som banker for den legendariske norske popgruppen A-HA. Siden bandet i 2010 annonserte sin oppløsning har trofaste fans hatt et håp om at de skal gjenforenes. På en pressekonferanse i Berlin 25. mars kom endelig den gledelige nyheten: A-HA kommer tilbake!

A-HA kan sies å være et av de mest suksessrike og bestselgende norske bandene i vår tid. Popgruppen ble dannet tidlig på 80-tallet i Oslo av bandmedlemmene Morten Harket (vokalist og frontfigur), Magne Furuholmen (keyboard, gitar, vokal) og Paul Waaktaar-Savoy (gitar og vokal). Musikkstilen deres blir som oftest beskrevet som synth-pop, elektro-pop og pop-rock

Sammen erobret de norske guttene verden med sitt debutalbum «Hunting High and Low» (1985), og etter det kom suksessalbumene som perler på en snor: «Scoundrel Days» (1986), «Stay on These Roads» (1988), «East of the Sun, West of the Moon» (1990), «Memorial Beach» (1993), «Minor Earth Major Sky» (2000), «Lifelines» (2002), «Analogue» (2005), «Foot of the Mountain» (2009).

Unike melodier og dype sangtekster har tiltrukket mangt et pikehjerte, men også fans i alle aldersgrupper. De har mottatt Spellemannsprisen ni ganger, ble kåret til Årets spellemann i 1985, og har fått juryens hederspris hele tre ganger. Bandet har på verdensbasis solgt over 40 millioner album, og mer en 70 millioner singler. I 2011 ble de innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Året etter ble alle medlemmene tildelt St.Olavs Orden, som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten».

Bandet har to ganger tidligere annonsert sin oppløsning, sist i 2010 da de turnerte verden rundt med avskjedskonserter og truet med at det var den siste. Alle tre bandmedlemmene er unike og særdeles dyktige musikere og har tidvis hatt soloprosjekter.

Det var på tampen av fjoråret det ble kunngjort at Morten, Magne og Paul i september 2015 skal spille en konsert i anledningen 30-årsjubileumet til den brasilianske musikkfestivalen «Rock In Rio». 30-årsjubileumet faller etter organisatorenes ønske på samme dato som 30-årsdagen til gruppens debutalbum, noe som gir arrangementet en ekstra piff.

  1. mars kunne bandmedlemmene avsløre på Twitter at deres intensjon for å gjenforenes er langt mer en bare den ene konserten i Brasil. De slipper nemlig også ut det nye studioalbumet «Cast in Steel» 4. september og planlegger å spille konserter for begeistret fans i alle verdenshjørner i løpet av de to neste årene. Verdensturneen som er under planlegging er allerede bestemt at skal starte i Tyskland og arbeidet med det nye albumet er i full sving.

 

Selv om fansen nå er i ekstase for å få se de sammen på scenen igjen, insisterer bandet på at gjenforeningen ikke vil vare for evig, men er begrenset til en tidsperiode på to år. Etter musikernes egen menig er to år akkurat passende tidsrom for å gjennomføre både album og turne. Til da venter vi i spenning på å høre A-Has nye kreasjon.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail