Foto:

Mange høydepunkter på TIFF 2016

Etter å ha studert årets program, samt overvunnet valgets kval kan årets TIFF `ere nå storme til kinosalene for å se et nøye utvalgt knippe med smalere film.

TEKST: Lene Oline Sedolfsen

Tromsøs lysglimt i mørketiden -Tromsø Internasjonale Filmfestival er endelig av stabelen. Denne uken fylles kinosalene med publikum, og byen med internasjonale gjester og filmindustri. Programmet er spekket med mangt et høydepunkt og et unikt utvalg film fra mange verdenshjørner, dette til glede for både publikum, frivillige, filmindustri og arrangører .

Premierer og førpremierer

TIFF 2016 åpningsfilm er MANNEN FRA SNÅSA, en dokumentar hvor Margreth Olin har filmet 22 mennesker i møte med Joralf Gjerstad – kjent i hele Norge som Snåsamannen.

FOTO: SPERANZA FILM NORSK FILMDISTRIBUSJON
FOTO: SPERANZA FILM NORSK FILMDISTRIBUSJON

Årets filmfestival har flere premierer å by på. Jonas Carpignanos superaktuelle debutfilm MIDDELHAVET har kinopremiere over hele landet denne uka. Hovedrolleinnehaver Koudous Seihon kommer til TIFF tirsdag kveld og er i Tromsø til fredag morgen. Han har selv opplevd nesten alt man får se i filmen – og gjør en en fantastisk rolleprestasjon i en film som gir en større forståelse for migranters situasjon.

FOTO: Presse
FOTO: Presse

Filmen MIDDELHAVET kan sies å være viktig – for med denne filmen vises en solid fortelling om et par flyktninger, fra deres perspektiv.

Filmen LYKKELIG I 24 TIMER har førpremiere på TIFF og kommer ikke på kino før i april. TIFF får besøk av regissør Sonja Heiss og hovedrolleinnehaver Laura Tonke. De er på festivalen fra onsdag kveld til søndag. Filmen forteller med en forfriskende letthet og mye humor om hva som skjer med et parforhold når den ene plutselig møter veggen og går inn i en depresjon. Kan man klare å finne tilbake til kjærligheten og være lykkelig igjen – om så bare i 24 timer? Siste del av filmen utspiller seg i vakker nord-norsk natur. Disse scenene ble spilt inn på Filmcamp i Troms.

FOTO: Presse
FOTO: Presse

Filmen sies å være en sjeldent finstemt kjærlighetsfilm med et viktig tema som berører svært mange og som det har blitt mindre tabu å snakke om.

Morgendagen bringer med seg følgende høydepunkter, i tillegg til de fastsatte filmvisningene ;

ÅPNING AV UTEKINO*
Offisiell åpning av årets utekino, fulgt av kortfilmprogrammet for barn i alderen 6 til 10 år:
– Stortorget, kl.09:15

SEMINAR: FILM 2.0 GAMES PEOPLE PLAY
Film 2.0 ønsker i år å belyse spillindustrien og hvordan spill påvirker samfunnet rundt oss. Milliarder av mennesker spiller daglig, og spillteknologi preger alt fra utdanning og helse til arbeidsliv og underholdning. Kim Daniel Arthur er ordstyrer under konferansen. Se tiff.no for komplett program og liste over deltakere.
– Radisson Blu Hotel, kl.12:00- kl.16:00.


FILMPRAT MED STURLA BRANDTH GRØVLEN
Sturla Brandth Grøvlen er dagens gjest i Montages’ filmprat på Kulturhuset. Redaktør i magasinet Karsten Meinich vil intervjue filmfotograf, Grøvlen. Dette er en unik mulighet for publikum til å komme tett på Grøvlen som har foto for STABUKKER – han er også seg kjent for blant annet Victoria (En Natt i Berlin) (2015), som er filmet i én tagning.
– Kulturhuset, kl.14:00

SEMINAR: KODEKLUBBENS GAME JAM
Game Jam-et ledes av informatikkstudenter og spillutviklere fra Tromsø som arrangerer Kodeklubben, en gratis fritidsklubb for barn og unge som vil lære om teknologi, dataspill og programmering. På et vanlig Game Jam møtes spillutviklere og designere for å lage dataspill på kort tid, men under TIFF vil barn og unge få muligheten til å lage hvert sitt dataspill uten noen forkunnskaper. Alle spillene vil bli lagt ut på nett slik at de kan deles med venner og familie.
– Radisson Blu Hotel, kl.18:00

ÅPNINGEN AV FILM FRA NORD
Tromsø Internasjonale Filmfestival og Nordnorsk filmsenter har gleden av å invitere til åpningen av Film fra Nord 2016. Film fra Nord presenterer de beste nye kort- og dokumentarfilmene fra nordlige Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada. Her blir det premiere på ARCTIC SUPERSTAR av Simen Braathen. I tillegg skal NORDNROSK FILMSENTER dele ut SKÅRUNGEN.
– Kulturhuset, Verkstedet, kl.22:00

13-timers maratonfilm på TIFF

OUT 1, NOLI ME TANGERE er så lang at den vises i to omganger på TIFF. Den anerkjente filmkritikeren David Thompson innleder foran visningene tirsdag og onsdag.

Dette er årets – kanskje århundrets! – maratonvisning på TIFF. Helt siden den ble sluppet i 1971 har Jacques Rivettes OUT 1, NOLI ME TANGERE vært en av filmhistoriens enhjørninger: Det ryktes at den finnes, men «ingen» har sett den. Ikke fordi den er dårlig, men fordi den er nesten tretten (13!) timer lang og lenge har vært utilgjengelig. I fjor kom en ny digital kopi av filmen.

– Når vi nå setter opp filmen under TIFF, er det en unik mulighet til se et virkelig storverk i sin helhet sier festivalsjef Martha Otte.

Filmen tar pulsen på samtidas Paris et par år etter 68-opprøret, og kretser rundt to eksperimentelle teatertrupper og deres arbeid. Vi følger også Colin, en døvstum omstreifer, lommetyven Frederique og flere andre karakterer hvis veier krysses og som står i forbindelse med en mystisk politisk konspirasjon. OUT 1 er fransk nybølgefilm på sitt mest ambisiøse og megalomane, men alltid frisk, direkte og dirrende av liv.

Før filmen blir det innledning av den anerkjente filmkritikeren David Thompson.

David Thomson (74) er opprinnelig brite, men bosatt i San Francisco. Han har skrevet et 30-talls bøker om film, blant annet det omfangsrike oppslagsverket A Biographical Dictionary of Film (1975), Orson Welles-biografien Rosebud (1997) og det sedvanlig særegne historieverket om Hollywoods gullalder The Whole Equation (2004). Thomson står dessuten bak bøker om alt fra Nicole Kidman (2006), Psycho (2009), til et essay om skuespillerkunsten, Why Acting Matters (2015), som også er hans nyeste utgivelse.

OUT 1, NOLI ME TANGERE
Regi: Jaques Rivette
Del 1: 15:30, Fokus 4
Del 2: 09:30, Fokus 4

Dette er bare litt av alt det spennende TIFF har å tilby sitt publikum i 2016. Utropia er tilstede for å ta pulsen på årets festival og filmprogram.

FOTO: Olga Shavrina
FOTO: Olga Shavrina
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail