Foto: www.nasjonalmuseet.no

«Makt og Magi» – Hvor vikingtid møtes vår tids fantasi!

Så godt som alle har lest boka – eller i det minste sett filmversjonen av – «Ringenes herre», av John R. R. Tolkien. På grunn av hans store suksess er det ikke forunderlig at det fins massevis av medier, som bøker, lydbøker og nettsider, som spiller på fortellingen. Tromsø Museum går nå enda et steg lenger, og presenterer utstillingen «Makt og Magi – Snorre og Ringenes Herre».

Tekst: Sophia Hermann

Om bare to dager vil man ha muligheten til å ta en nærmere kikk på Tolkiens verk. Da åpner utstillingen, som finner sted i andre etasje på Tromsø Museum. Utstillingen dreier seg om likhetene mellom den norrøne forfatteren Snorre Sturlasons verk og Tolkiens litterære mesterverk, «Ringenes Herre». Sentralt står en sammenligning mellom Tolkiens fantasyromaner og tekstutdrag fra Snorres «Kongesagaene», som ble skrevet over 700 år før «Ringenes herre».

Foto: Sonja Anzer
Foto: Sonja Anzer

Utstillingen er bra konstruert, både for de som har lest boka, og de som har sett filmen. Den tar utgangspunkt i scener fra filmen. Alt man bør vite om historien blir dessuten fortalt på utstillingen. Prosjektlederne håper at dette inspirerer de besøkende, slik at de får lyst til å lese romanene selv.

Det fokuseres ikke bare på Tolkiens bøker; det fokuseres også på han selv, og hans tette forhold til den norrøne litteraturen. Som professor i gammelnorsk ved Universitetet i Oxford hadde han de beste forutsetningene til å bruke sagalitteraturen – blant annet Snorres tekster – som inspirasjonskilde til å skape sitt eget Midgard i fantasylitteraturen. At også Peter Jackson – regissøren til filmene hans – ble inspirert av den samme litteraturen, vises tydelig i filmsettingen hans, som også vises frem i utstillingen.

I tillegg til den spesifikke informasjonen får man også et spesielt inntrykk av vikingtiden, og vikingenes mytiske forestillinger. For å skape en enda bedre opplevelse, har man også tatt med rekvisitter i utstillingen. Man kan ta på seg en vikinghjelm, som er en sann kopi av Gjermundbu-hjelmen fra 900-tallet, som ble funnet på Ringerike. Blant rekvisittene finner man også kopier av Snartemo-sverdet fra 500-tallet og Blakarstolen fra 1200-tallet, i tillegg til en ekte gullring, datert til år 300-600, utlånt av Universitetet i Oslo. Disse rekvisittene gjør at man får en bedre mulighet til å forestille seg hvordan folk levde – både i vikingtiden og i Tolkiens fantasyroman.

Foto: Sonja Anzer
Foto: Sonja Anzer

Originalillustrasjoner fra kunstneren Gerhard Munthe, som fins i Snorres skrift fra 1899, fungerer som en forstørret hoveddekorasjon. Sammen med et filmlerret som vekselsvis viser scener fra filmene, gamle tusjtegninger og sitater fra de to forfatterne, og mystisk bakgrunnsmusikk, skapes det en kjempefin atmosfære i rommet for både voksne og barn.

For meg selv – som studerer nordisk og er en stor Tolkien-fan – var dette en enestående og svært interessant utstilling, som jeg synes var både underholdende og informativ. Jeg vil anbefale andre å sjekke den ut – den var verdt en visitt!

Utstillingen åpnet søndag 2.10, og er åpen frem til 10.11.2017.

Husk at du som student ved UiT får gratis adgang til alle utstillinger på Tromsø Museum!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail