Foto: Press

Kongens Nei

Kongens Nei er et fantastisk drama av de tre mest dramatiske dagene i Norges historie under Andre Verdenskrig!

Sjanger: Drama/krigsfilm

Regi: Erik Poppe

Vurdering: 9/10

Aldersgrense: 9 år

Norgespremiere: 23.09.2016

Text: Sonja Anzer

 

Filmen er basert på boka av Alf R. Jacobsen som har det samme navnet som filmen og begynner 8. april 1940, da tyskerne gir et sjofelt ultimatum til den norske kongen, Haakon (Jesper Christensen). Han skal skrive under på at Norge legger ned all motstand når tyskerne kommer for å overta landet – bare sånn kan overtakelsen av landet finne sted på en fredelig måte og uten blodutgytelse. Men Kong Haakon, som var den første folkevalgte kongen, avslår ultimatet fordi han ønsker å ivareta den norske selvstendigheten og nøytralitetslinjen. Senere blir han og kongefamilien tvunget til å flykte fra den tyske invasjonen. Til og begynne med er hele familien samlet, men senere utover filmen er de nødt til å skille lag – så reiser kronprinsesse Märtha (Tuva Christiansen) med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav (Anders Baasmo Christiansen) blir derimot igjen i Norge med all den motstandskraften de har pga pliktfølelse mot det norske folket.

 

Etter den langvarige flukten, som varte i tre døgn, tar kong Haakon en ugjenkallelig avgjørelse: Han nekter å kapitulere selv om liv står på spill – for frihet og selvstendighet for det norske folket! Alt for Norge!

 

Kongens Nei er et kjempegodt regissert krigsdrama av Norges mest prisvinnende filmregissør Erik Poppe og utmerker seg med storfine, overbevisende skuespillere. Filmen handler om store verdier som pliktoppfyllelse, ansvar og mot. Den handler også om demokrati, frihet og selvstendighet som er fremdeles relevante temaer i moderne tid. Filmen anbefales ikke for dem som er interessert i historie – den er i alle fall verdt å se for alle nordmenn!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail