Foto:

Jakten på Adolf Eichmann

«Jakten på Adolf Eichmann» er et interessant drama om etterkrigs-Tyskland, lojalitet, rettferdighet og fryktløse Fritzn Bauer.

 

Tekst: Konstancja Suchanek

Adolf Eichmann var én av krigsforbryterne som den tyske riksadvokaten Fritz Bauer ønsket å arrestere og stille for retten i Tyskland. Under andre verdenskrig organiserte Eichmann identifiseringen og transporten av jøder til konsentrasjonsleirene. Etter krigen rømte han til Argentina. Bauer prøvde å kjempe for rettferdigheten i sitt land og brant for å åpne det tyske folks øyner for forbrytelser nazister begikk under krigen. Riksadvokaten hadde flere fiender som sto i hans vei, men det var likevel hans venn og medarbeider, statsadvokaten Karl Angermann, som vekket den største oppmerksomheten. Han ble satt på en stor prøve og måtte velge mellom lojaliteten og sin egeninteresse.

Den tyske filmen «Jakten på Adolf Eichmann» (den opprinnelige tittelen av filmen er «Der Staat Gegen Fritz Bauer», nemlig «Staten mot Fritz Bauer») inneholder ikke mye action og er stort sett basert på dialoger, men er spennende nok uansett. Spenningen bygges opp når Bauer nærmer seg pågripelsen av Eichmann. Det som gjør filmen enda mer oppsiktsvekkende er det at den handler om hendelser som faktisk fant sted i 50. årene. Skuespillerne (spesielt Burghart Klaußner som Fritz Bauer og Ronald Zehrfeld som Karl Angermann) gjør en makeløs innsats, og handlingen blir derfor skikkelig realistisk og troverdig.

«Jakten på Adolf Eichmann» anbefales først og fremst til alle som er glad i tankevekkende filmer eller interesserer seg for historie. Filmen kan ikke kalles for universal, men de som finner behag i fortid og krigsrelaterte tråder kommer til å verdsette den høyt!

Film: Jakten på Adolf Eichmann

Regi: Lars Kraume

Vurdering: 7/10

Norgespremiere: 02.09.2016

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail