Foto:

He named me – Malala

Filmen er en vellklippet dokumentar med enkle animerte scener, og i seg selv en glimrende måte å bli bedre kjent med verdens yngste fredsprisvinner. Jenta som heller vil leve en dag som en løve, enn resten av livet sitt som slave.

Tekst: Lene Oline Sedolfsen

I dokumentaren HE NAMED ME MALALA får vi et nært innblikk i livet til den ekstraordinære og modige jenta, Malala Yousafzai. Vi blir servert forhistorien til den fatale hendelsen, som såret henne alvorlig og fikk henne til å trosse døden, Talibans angrep på en pakistansk skolejente som uttalte seg om jenter rett til utdanning. Som seere blir vi tatt med på en reise fra opprinnelsen til navnet hun fikk tildelt av sin far, til hennes liv i dag som historiens yngste fredsprisvinner og til den nåværende hverdagen som flittig student.

Ærlig og intimt portrett

Filmen fremstår som et ærlig og intimt portrett av Malala, en usedvanlig modig jente som ble skutt og forsøkt henrettet på vei hjem fra skolen i Pakistan. Sammen med sin far var hun blitt utpekt som fiende av Islam, dette av Taliban og gjennom høyttalerne til moskéen i dalen hun var oppvokst, hvor   stemmen til Radio Mulla var blitt rådende og endte opp med daglig å lese opp navnet på de han mente var syndige mot Islam. Angrepet på Malala, den modige unge skolejenta, utløste et skred av internasjonal solidaritet, og støttespillere over hele verden markerte sin støtte til henne og saken hun kjemper for. Jenta som på et mirakuløst vis overlevde ugjerningen til Taliban er i dag en ledende forkjemper for jenters rett til utdanning verden over, samtidig som hun har opprettet sitt eget fond, Malala Fund, for å kjempe den viktige kampen videre.

Bak denne unike dokumentaren står den Oscar-vinnende dokumentarfilmskaperen, Davis Guggenheim, kjent for Inconvenient Truth, og WAITING FOR «SUPERMAN». I dokumentaren viser han seerne hvordan Malala og hennes far, Ziauddin, på en måte er to kropper i samme sjel, og hvordan hennes nære forhold til sin far og familie har motivert og inspirert henne til å kjempe for utdanning for jenter over hele verden og for sine meninger og rettigheter. Filmen gir oss et innblikk i hvordan hverdagen med Taliban opplevdes, og hvordan denne utrolig tøffe jenta og pappaen hennes nektet å la maktsyke religiøse ledere krenke deres mening og rett til utdanning. Ikke minst viser filmen til behovet for utdanning av jenter, slik at de for fremtiden kan bli uavhengige kvinner. med rett til egen mening, istedenfor analfabeter uten tilgang til informasjon.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail