Foto:

Den Lille Prinsen

Regissør: Mark Osborne
Vurdering: 7/10
Tekst: Auguste Jasiulyte

 
«Den lille prinsen» skrevet av Antoine de Saint-Exupéry i 1943 er oversatt til over 250 språk og kåret til det 20. århundrets beste bok i Frankrike. Selv om navnet på filmen er det samme som navnet til den elskede boka (kanskje stort sett pga. kommersielle årsaker), er Mark Osbornes animasjonsfilm ikke en adaptasjon av et mesterstykke, men en historie inspirert av den klassiske fortellingen som kan være en utfordring for de minste (filmen varer i 1:48).

 
En liten brunøyd jente flytter med mora si til en grå og homogen forstad for å forbedre sjansene sine til å få en plass på en prestisjeskole. Verden som jenta befinner seg i er grå, full av «vesentlige» ting og uten fantasi. Barnets viktigste oppgave er ansett for å bli en logisk og kjedelig voksen så snart som mulig. Mora til den lille jenta har svært høye ambisjoner og har planlagt aktiviteter som jenta må følge med. Selv om det er sommer, må hun pugge og det finnes ingen plass for venner, leke eller andre «uvesentlige» ting: ingen tid for å bare være et barn.

 
Heldigvis er den gamle eksentriske naboen helt annerledes fra alle andre som bor i nabolaget både med sitt gule gamle hus og måten han lever på. Huset hans er fult av gamle ting som virker magisk for jenta som er vant til den gustne verden. Han har også skrevet en historie om den lille prinsen… Den gamle gubben og den brunøyde jenta blir snart beste venner, og en helt ny verden full av fantasi, drømmer, inspirasjon, lek og glede åpner seg for den lille jenta.

 
I animasjonsfilmen kombineres det to forskjellige stiler av animasjon som smelter sammen. Den beste delen av filmen, som også skiller den fra dagens hovedstrøms animasjonsfilmer, er animasjonen av den opprinnelige forfatterens tegninger som er laget i samsvar og respekt til den beundrede boka. Det brukes papirdukker laget med dyktighet og av forskjellige typer papir samt med illustrasjoner i vannfarger og de vekker gode nostalgiske minner som skaper en plass for publikum å kjenne seg igjen i de uforglemmelige tegninger av Antoine de Saint-Exupéry.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail