Laster Hendelser

« Alle Hendelser

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Lørdagsuniversitetet: Kan vi beskytte barn mot vold og overgrep?

18. mars, 2017 @ 13.0014.00

facebook_event_1660887867546429

Barn utsettes dessverre for vold og overgrep. Hvem har ansvaret for å beskytte dem mot det, og hvordan skal det gjøres? Hvilket ansvar eller plikt har de nærmeste omsorgspersonene? Læreren? Tannlegen? Politiet? Barnevernet? Nabokjerringa? Hvilket ansvar har DU – og alle oss som omgås barn i hverdagen?

Jusprofessor Lena R. L. Bendiksen ved UiT Norges arktiske universitet har barnerett som spesialfelt, og vil i dette foredraget belyse hvem som har ansvaret for å beskytte barn mot vold og overgrep i samfunnet.
Det vil bli belyst hvilke bestemmelser som forbyr vold og overgrep mot barn i Norge.

Under foredraget kan man ha «Kristoffer-saken» i bakhodet: gutten som ble mishandlet til døde av sin stefar, uten at noen rundt ham meldte fra eller prøvde å stoppe det. Ikke mora, ikke øvrig familie, ikke barnehage eller lærere, ikke venner og naboer.
Hun vil snakke om hvilket ansvar foreldrene har- både mot å selv begå straffbare handlinger mot barn – men også til å beskytte barna sine fra andre.

Lærere er en gruppe som har plikt til å melde fra ved mistanke om at barnet ikke har det bra. De er også pålagt taushetsplikt om barnet og forholdene innad i barnets familie. Hvor går grensa der læreren må bevege seg fra taushetsplikt til meldeplikt ved bekymring?

Og hva med førskolelæreren som fanget opp to små brødre med blåmerker og ville melde fra – men diskuterte det først med barnehagestyreren, som var uenig? Styreren mente at denne faren ikke kunne ha gjort noe slikt – han som var så hyggelig, og alltid stilte opp på dugnad?

Var det førskolelæreren eller styrerens ansvar å melde fra?
Og hva med oss vanlige folk; hva med «Gro’s nabokjerring»? Gro Harlem Brundtland etterlyste i en tale en gang den gode, gamle «nabokjerringa»: Hun som bryr seg om og følger litt med naboene, hun som spør om alt er i orden – og som tør å «blande seg» litt?

For er det ikke slik at vi alle noen ganger har sett, men ikke vil tro det? Ikke kan tenke oss det? At vi ikke tør å blande oss?

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

Detaljer

Dato:
18. mars, 2017
Tid
13.00–14.00

Arrangør

Lørdagsuniversitetet

Sted

KulturHuset i Tromsø
Erling Bangssundsplass 1
Tromsø, 9008 Norway
Telefon:
+4777791666